Pavlova administrativa je nejhorší v historii země. Kolář není transparentní, míní experti

Prezident Petr Pavel

360° 18.9.2023

Administrativa Petra Pavla je zatím nejhorší, jakou jsme od roku 1989 zažili, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Podle politologa Lukáše Valeše je otázkou, jestli Pavlův poradce Petr Kolář hájí zájmy svého korporátu, anebo českého státu. Koláře pak označil za šedou eminenci, která se proplétá světem byznysu a politiky a není vůbec transparentní.

Prezident Petr Pavel odcestoval se svým poradcem Petrem Kolářem do Spojených států na Valné shromáždění OSN, kde se řeší hlavně klimatická politika. Mimo jiné navštíví firmu, pro níž Kolář pracuje. „Neblaze se projevuje to, co bylo jasné od počátku vládnutí Petra Pavla, respektive angažmá Petra Koláře na Hradě. Petr Kolář je trošku nepochopitelná postava, která má klíčový vliv a zdá se, že za změnami, které proběhly na Hradě, stojí právě on,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš a Koláře označil za „šedou eminenci, která se proplétá světem byznysu a politiky a není vůbec transparentní“.

Podle něj je otázkou, které zájmy hájí. „Jsou to zájmy korporátu, nebo českého státu? To si myslím, že je největší otazník, který nejen s cestou do Spojených států, ale obecně s vládnutím Petra Pavla souvisí,“ řekl Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Schizofrenní“ Piráti do vlády s Blažkem nemuseli. Měli ale moc hladových krků, říká Valeš

Administrativu Petra Pavla kritizoval také šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. „Je zatím nejhorší, co jsme od roku 1989 zažili. Vzpomeňme si, když nastupoval na Hrad Miloš Zeman, nechal si větší část aparátu Václava Klause, aby zachoval nějakou kontinuitu úřadu,“ popsal Balšínek a dodal, že Zeman tehdy dokonce vyzýval kancléře Václava Klause, aby na Hradě zůstal. „Těch lapsů, které se na Hradě objevují, je obrovská spousta. Od toho, že neměl být jeden ministr vpuštěn na Hrad, přestože měl domluvenou schůzku s panem prezidentem, po to, že se ztrácejí různé dopisy,“ řekl Balšínek s tím, že administrativa nefunguje jako celek.

Valeš zároveň poukázal na zvláštní okamžik během cesty do USA. „Petr Kolář zveřejnil fotografii z paluby letadla, na které je Petr Pavel s dcerou paní Milady Horákové. To je trošku absurdní, když vlastně Petr Pavel patřil k podporovatelům režimu, který bohužel právě Miladu Horákovou dostal na šibenici,“ řekl Valeš.

Od cesty do USA nelze podle něj očekávat nic zásadního. „Vystoupení na Valném shromáždění OSN odpovídá schopnostem OSN v současné politice, a to se blíží nule. Je to takové povinné rétorické cvičení hlav států a vlád. Vystoupí se tam, nikdo tomu moc nevěnuje pozornost,“ popsal Valeš s tím, že výjimkou je vystoupení zástupců rozhodujících velmocí, jako je Amerika, Čína a Rusko.

Tagy: