„Schizofrenní“ Piráti do vlády s Blažkem nemuseli. Měli ale moc hladových krků, říká Valeš

Politolog Lukáš Valeš

360° 18.9.2023

Piráti svými protesty proti ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) vykazují schizofrenní chování, domnívá se politolog Lukáš Valeš. Do vlády totiž vstoupili dobrovolně již v době, kdy již panovalo podezření na Blažkovu účast v jiných kauzách. Strana však měla příliš mnoho „hladových krků“ a ty podle Valeše potřebovala dostat do státní správy. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Valeš se domnívá, že by Piráti při setrvání Blažka ve funkci ministra spravedlnosti z vlády neodešli, byť jeho konec po vnitrostranickém hlasování zřejmě budou požadovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti si zvolili čelo kandidátky pro eurovolby. Lídrem je Kolaja, Peksa na čtvrtém místě

„Je to schizofrenie téhle strany. Do vlády šli s Blažkem, když byly známé mnohé kauzy, ve kterých byl podezříván. Do vlády nemuseli, mohli zůstat mimo, a podporovat některé její kroky. To by ale jednak nebyli dostatečně vidět, alespoň podle svých představ, a zejména přišli o obrovské množství poslaneckých křesel. Tím pádem jim vzniklo obrovské množství hladových krků. Kromě poslanců ještě různí asistenti a tak dále. Vedení strany je potřebovalo dostat do státní správy jako náměstky, ředitele kabinetu a podobně, aby se udrželo u moci,“ zhodnotil.

Kvůli tomu jsou podle politologa Piráti paradoxně „nejprovládnější“ stranou. „Čtvrtina Pirátů deklarovala, že je nějakým způsobem platí stát. Tudíž nemají zájem z vlády odejít, byť by se jim to třeba strategicky mohlo vyplatit. Mohli by se stát nebabišovskou alternativou. Teď zkoušejí být aspoň alternativou v rámci vlády. Zdá se, že část voličů na to slyší, protože Pirátům jako skoro jediným výrazně neklesají v poslední době preference,“ poznamenal.

Výstupy Pirátů okolo Blažka proto prý politolog nebere příliš vážně. „Trochu vládě okopávají kotníky, aniž by samozřejmě vůbec na vteřinu mysleli vážně, že by z vlády měli odejít. Ta totiž nestojí na Pirátech, ale stojí a padá s Pavlem Blažkem,“ dodal Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proč jsou muži častěji hova*a, ptala se Šípová. Istanbulská úmluva to nezmění, podotkl Jirsa

Tagy:
politika Piráti Česká pirátská strana vláda Pavel Blažek Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR