Nevinná hra skončila tragédií. Záchranáři ve Vietnamu pátrají po těle malého chlapce

Stovky záchranářů ve Vietnamu čtyři dny bojovaly o život desetiletého chlapce. Ten se při hře s kamarády zřítil do 35metrové hloubky na staveništi – propadl se betonovým pilířem o průměru pouhých 25 centimetrů a záchranáři se k němu nemohli dostat. Protože se už tři dny neozval, prohlásili ho ve středu za mrtvého.

Měla to být nevinná zábava. Čtyři chlapci hledali v oblasti staveniště mostu kovový šrot. Najednou jeden z nich zmizel. „Propadl se do úzkého dutého betonového pilíře. Vzhledem k jeho hloubce se obáváme, že se při pádu nevyhnul četným zraněním, navíc tam je nedostatek vzduchu,“ uvedl viceguvernér vietnamské provincie Dong Thap Doan Tan Buu.

Z otvoru se krátce po pádu ozývalo volání o pomoc. Poté ale nastalo ticho. Záchranáři se s malým Námem snažili spojit pomocí kamery, ale nebyli úspěšní. Aby zvýšili šance na jeho přežití, začali pumpovat do roury kyslík. Záchrannou akci s napětím sledovali lidé po celém světě. Byla ale velice složitá. Prostor uvnitř roury má v průměru pouhých 25 centimetrů, píše například zahraniční web CNA.

„Nemůžeme to udělat tak, že by se za ním někdo spustil dolů, to prakticky nejde. Musíme celý betonový pilíř vytáhnout nahoru,“ vysvětloval vedoucí provinčního hasičského sboru Tran Van Gioi. K tomu ale nepomohlo ani 20 hodinové vrtání do země, ani zapojení bagrů a jeřábů. Snaha o změkčení půdy vodou akci jen zkomplikovala. Záchranáři se po čtyřech dnech smířili s tím, že už hledají jen tělo. „V současné fázi mají specializované agentury dostatek důvodů, aby dítě považovaly za mrtvé,“ řekl Doan Tan Buu.

Případ není neobvyklý

Záchranáři však stále dělají maximum, aby mohli tělo Náma vrátit zpět rodině. A ta mu mohla dát poslední sbohem. „Musíme také zjistit, kde přesně se chlapec nachází. Pak to místo rozřezat a dostat ho ven,“ dodal viceguvernér.

Je otázkou, jestli měl být otvor zabezpečený a kdo za nehodu ponese odpovědnost. Podle vietnamských médií neměli chlapci na stavbě co dělat. Podobné případy obvykle končí tragicky. V únoru svět sledoval případ malého Rajána z Maroka, který zůstal čtyři dny uvězněný ve 32 metrů hluboké studni. Záchranáři se k němu dostali moc pozdě. Pád do úzké šachty nepřežil v roce 2019 ani dvouletý Julen ve Španělsku.

Tagy: