Nevzdáme se, burcuje Prigožin po Putinově projevu. Nechceme žít v podvodu a korupci, říká

Prigožin hovoří na velitelství ruského jižního vojenského okruhu ve městě Rostov na Donu.

Svoboda předpověděl rétoriku Putina

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu prohlásil, že on ani jeho jednotky se nevzdají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vládce Kremlu se podle Prigožina hluboce mýlí, když je označil za zrádce. Prigožin tak reagoval na projev ruské hlavy státu, která označila vzpouru za zradu Ruska.

„Jsme vlastenci, bojujeme a budeme pokračovat v boji. Nikdo z nás se nevzdá na výzvu prezidenta, FSB (ruské tajné služby) ani nikoho jiného. Nechceme, aby naše země dále žila v korupci, klamu a byrokracii,“ řekl Prigožin v audiozáznamu zveřejněném na síti Telegram.

ČTĚTE TAKÉ: Rostovem a Voroněží otřásly exploze. Vybuchnout měl ropný sklad i vojenské velitelství

Putin jen několik hodin před tím v projevu k národu prohlásil, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestán. Šlo o první reakci na dění na jihu země, proslov se čekal už v noci. Vojáci podle ruského prezidenta postupu vagnerovců hrdinně vzdorují. Zároveň však připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá.

„Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky vzpoury, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli. „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin. Ve svém projevu rovněž obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.

Dýka do zad

Postup vagnerovců Putin označil za „dýku vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání. „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ sdělil Putin se zjevným odkazem na šéfa Vagnerovy skupiny Prigožina.

Tažení vagnerovců je první ozbrojenou vzpourou v Rusku od válek v Čečensku před 20 lety. Prigožinovy oddíly ovládly Rostov na Donu, který má asi milion obyvatel a je nedaleko od hranic s Ukrajinou. Podle listu The Guardian je to poprvé, co Prigožin vystoupil přímo proti Putinovi. Dosud napadal především velení armády za podle něj neúspěšné vedení války na Ukrajině.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina převrat projev Rusko Rostov zrada ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin