Ostrá debata: Nezodpovědnost, pustil se Fiala do odborů. Vzneseme požadavky, řekl Středula

Premiér Petr Fiala (ODS) označil stávkovou pohotovost odborů za nezodpovědnou. K dialogu nepatří nátlakové akce, řekl předseda vlády po jednání tripartity s tím, že kabinet není připraven ustupovat. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula sdělil, že odbory vznesou požadavky.

„Jsme připraveni hájit naše názory a rozhodnutí. K dialogu ale nepatří nátlakové akce. Stávkovou pohotovost považujeme za nezodpovědnou,“ řekl Fiala s tím, že koalice krokům odborů nerozumí. Odborové svazy vyhlásily stávkovou pohotovost v pondělí.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly za situaci může extrémně špatná komunikace vlády. „Stávková pohotovost je legitimním právem odborů, jak dát jasně najevo náš pohled. K jednání jsme vyzývali půl roku. Vzneseme požadavky,“ uvedl Středula během brífinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dufek je pologramot se znaky pokročilého kretenismu, reagoval Kalousek na kritiku

Zástupci kabinetu začali o konsolidačním balíčku s odbory i zaměstnavateli jednat v pondělí odpoledne ve Strakově akademii. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý již dříve uvedl, že stávkové pohotovosti nerozumí. Každý si podle něj musí utáhnout opasek. Podobně se před jednáním vyjádřil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by pak měli zhruba tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být spíše nižší a valorizace mírnější.

Tagy:
stávka ekonomika politika ODS Petr Fiala Josef Středula odbory vláda tripartita stávková pohotovost konsolidační balíček