Ničivý tajfun Yagi a povodně pustoší Vietnam. O život přišlo nejméně 141 lidí, další se pohřešují

Ničivý tajfun Yagi a sesuvy půdy pustoší Vietnam.

Tajfun Yagi má už nejméně 141 obětí

Počet mrtvých po tajfunu Yagi v severním Vietnamu vzrostl na nejméně 141. Dalších 59 lidí se pohřešuje, zraněných je přes 700. S odkazem na vietnamský úřad pro zvládání katastrof o tom v úterý informovala agentura Reuters. Většinu obětí si vyžádaly bleskové záplavy a sesuvy půdy v důsledku prudkých lijáků. Úřady v provincii Yen Bai severně od Hanoje nařídily evakuaci více než 59 tisíc lidí. Hladina rozvodněné Rudé řeky rychle stoupá a hrozí, že zaplaví centrum Hanoje.

Dva dny poté, co Yagi udeřil na vietnamskou pevninu, se země na jihovýchodě Asie stále potýká se smrtícími následky bouře, která ničila domy i dopravní infrastrukturu a poškodila továrny. V 17 severních provinciích podle agentury AFP záplavy a sesuvy půdy postihly bezmála 429 obcí, ve městě Yen Bai stoupla voda na rekordní úroveň. Pod vodou se ocitlo na 18 tisíc domů. V Hanoji někteří lidé museli odejít ze svých domovů, když se z břehů vylila Rudá řeka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko zasáhnou extrémní srážky. Meteorologové varují před zvedáním hladin řek

„O všechno jsem přišla, o všechno. Je to teď pod vodou,“ řekla 50letá žena, která bydlí na břehu řeky. Záplavy podobného rozsahu prý ještě nezažila, řekla agentuře AFP ze záchranné kánoe, kde ji doprovázeli její dva psi.

V pondělí se nedaleko Hanoje zřítil 30 let starý most přes Rudou řeku v severní provincii Phu Tho. Osm lidí je tam stále pohřešovaných. Úřady následně podle státních médií zakázaly nebo omezily provoz na dalších mostech přes tento tok, včetně mostu Chuong Duong, jednoho z největších v Hanoji.

Jedna z nejsilnějších bouří za poslední dekádu dorazila nad vietnamskou pevninu v sobotu a během 15 hodin za sebou zanechala přes tři miliony lidí bez elektřiny, přerušila telekomunikační spojení a poškodila továrny a infrastrukturu zejména v průmyslových pobřežních provinciích Quang Ninh a Hai Phong.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dlouhodobá předpověď meteorologů. Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Tagy: