Česko zasáhnou extrémní srážky. Meteorologové varují před zvedáním hladin řek

Přívalové deště zaplavily ulice na Přerovsku.

Česko zasáhnou extrémní deště

Od čtvrtka do neděle zasáhnou velkou část České republiky vydatné, někde zřejmě až extrémní srážky, které mohou výrazně zvedat hladiny řek. O víkendu bude navíc silně foukat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý uvedl, že situaci dále sleduje a bude ji v dalších dnech ještě upřesňovat.

„Období od čtvrtka 12. září do neděle 15. září očekáváme velmi deštivé s výraznými srážkovými úhrny. Mezi modely panuje shoda, že na velké části území může napršet přes 100 milimetrů, v exponovaných lokalitách (například návětří Jeseníků) i výrazně více. V důsledku toho se předpokládají i výrazné vzestupy hladin vodních toků,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbená destinace Čechů je pod vodou, ulice se změnily v řeky. Část řidičů uvízla v autech

Během víkendu bude místy také hodně větrno, což může v kombinaci s podmáčeným terénem způsobit polomy a vývraty stromů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Situaci bude ČHMÚ s ohledem na potenciální výrazné dopady sledovat a dále upřesňovat. Ve středu pravděpodobně zveřejní výstrahu s extrémním, tedy nejvyšším stupněm nebezpečí. Zatím vydal předběžnou výstrahu. Vychází přitom z hned několika předpovědních modelů.

Česko zažilo na konci srpna a začátkem září mimořádně horké a suché počasí. Zlom přišel v pondělí, kdy začalo pršet a ochladilo se, výrazný propad teplot má společně s vydatným deštěm přijít ve čtvrtek.

Povodí Moravy snižuje hladiny nádrží

Kvůli hrozbě extrémních dešťů začalo Povodí Moravy snižovat hladiny ve vodních nádržích. Chce tak zajistit prostor pro zachycení či zpomalení možných povodňových průtoků.

Vodohospodáři od úterního rána zvýšili odtok z vodních nádrží Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. Manipulace na přehradách budou dál provádět na základě zpřesňování informací meteorologů a operativně podle aktuální hydrologické situace. Mluvčí státního podniku Petr Chmelař uvedl, že situaci sledují a vyhodnocují pracovníci vodohospodářského dispečinku, obsluha vodních děl a další pracovníci Povodí Moravy přímo v terénu.

„Upozorňujeme, že v následujících dnech a během nadcházejícího víkendu může vlivem dešťových srážek docházet i k prudkým nárůstům průtoků ve vodních tocích. Doporučujeme proto sledovat výstrahy meteorologů a nevstupovat do koryt řek a potoků,“ uvedl mluvčí.

Německo čeká tisíciletou vodu

Před extrémními srážkami varují také meteorologové v Německu. „Na jihovýchodě Německa a u našich sousedů, jako jsou Rakousko a Česká republika, by mohlo dojít k velmi rozsáhlým záplavám,“ uvedl na webu wetter.com meteorolog Ronald Porschke. Doslova pod vodou by se podle modelových výpočtů mohlo ocitnout zejména jižní Bavorsko. Očekává se až třikrát více srážek než při ničivých povodních na začátku června a navíc na mnohem větší ploše.

Další meteorolog webu wetter.com Alban Burster srovnává předpovědi s ničivými povodněmi v roce 2013, které byly způsobeny několikadenními srážkami v celé střední Evropě. Tehdy však nad oblastí spadlo podstatně méně srážek, než se předpovídá nyní. „Doufejme, že to nedopadne tak, jak zatím ukazují meteorologické mapy. Jinak už brzy nebudeme mluvit o povodni v údolí řeky Ahr, ale o jihovýchodní tisícileté povodni,“ sdělil Burster.

O extrémním počasí se mluví také v Rakousku. „Začne to v noci ze čtvrtka na pátek a celé se to uklidní pravděpodobně až v neděli,“ uvedl Konstantin Brandes z meteorologické služby UBIMET pro list Krone. „V Innsbrucku se očekávají srážky kolem 80 až 100 litrů na metr čtvereční, v nížinách místy i více než 150 litrů,“ upřesnil Brandes.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dlouhodobá předpověď meteorologů. Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Tagy: