Postavme se protekcionismu EU, vyzývají čeští europoslanci. Poslechne je Fialova vláda?

Evropská unie

Pnutí v koalici zesiluje

Měli bychom se postavit protekcionismu Evropské unie. Na tom se vesměs shodují čeští europoslanci, které oslovila redakce CNN Prima NEWS. Že budou mít nejrůznější regulace EU neblahý vliv na technologický rozvoj Česka, upozorňuje ve svém novém materiálu Národní ekonomická rada vlády (NERV). Její tým předložil kabinetu 37 doporučení, jejichž realizace by mohla nastartovat tuzemskou ekonomiku. Nyní je jen na vládě, jak se souborem rad naloží.

„Z obecného hlediska je omezování protekcionismu a vyjednávání obchodních dohod směrem, který ODS dlouhodobě podporuje a podporovat bude. Na druhou stranu je v některých strategických oblastech důležité vytvářet bezpečné kapacity uvnitř EU, ať už jde třeba o výrobu polovodičů, či léků,“ řekla pro CNN Prima NEWS europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

S doporučením NERV, aby se Česká republika postavila proti snahám prosazování ekonomického protekcionismu prostřednictvím struktur EU, souhlasí také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Musíme motivovat technologické firmy z demokratických států k investování. V opačném případě se naše ekonomika stane nekonkurenceschopnou.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ulevit chudým, zdanit majetek, školné i legalizace konopí. Vláda má na stole třaskavý balík

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) připouští, že svět má do ideálu volného obchodu daleko, nikoliv prý ale vinou EU. „Stále více zemí si nechce nechat ujít benefity spojené s vlastní výrobou. Rostoucí míru protekcionismu vykazovaly Spojené státy za minulého prezidenta a částečně v tom pokračuje i administrativa Joea Bidena. Ještě horší je situace s Čínou. EU je v této oblasti nejvíce zdrženlivá,“ sdělil člen TOP 09 pro CNN Prima NEWS.

„Z mého pohledu je dobře, že je ‚antimonopol‘ v gesci Evropské komise. Pravdou ovšem je, že tlak musí vytvářet různé skupiny zemí s různými pohledy. Jen tak bude postup vyvážený. Riziko, že ‚bohaté‘ země porazí ‚chudé‘, Komise částečně zohlednila pravidla, která rozsah podpory pro bohatší regiony omezuje,“ dodal.

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) považuje posílení soběstačnosti EU za absolutní nutnost. „Musíme jasně odmítnout současný přístup Evropské unie, která formou nařízení nastavuje velmi přísné klimatické cíle a zároveň vybere technologie, které bude možné použít,“ řekl člen ANO redakci CNN Prima NEWS.

NERV důrazně upozorňuje, že restart české ekonomiky bude vyžadovat i přístup k nejmodernějším technologiím. Rovněž zmiňuje tlak některých unijních zemí, jako jsou například Francie či Německo, na zajištění „strategické autonomie“ formou regulací v podobě licencí, cel nebo daní. Takové regulace podle Národní ekonomické rady vlády budou mít neblahý dopad na státy, které poptávku po technologiích nedokážou pokrýt z vlastních zdrojů.

S tímto postojem Knotek souhlasí. „Není překvapením, že výběr technologií a zmíněné klimatické cíle vyhovují především Francii, Německu a několika dalším zemím. Naopak jdou tvrdě proti zájmům Česka i jiných států střední nebo východní Evropy. O to více je zarážející skutečnost, že tyto likvidační kroky byly dojednány pod taktovkou Fialovy vlády v průběhu českého předsednictví v roce 2022,“ doplnil.

VIDEO: Rakušanovo video? Nahánění bodů a nevýhody soužití koalice, míní Zahradil

NERV české vládě doporučuje, aby vypracovala argumenty proti snahám prosazovat ekonomický protekcionismus pomocí struktur EU. Tyto argumenty by pak kabinet měl prosazovat na půdě Evropské unie tak, aby zajistily české ekonomice možnosti importovat nové technologie a udržet exportní potenciál zboží, služeb i know-how na globálním trhu.

Návrh by podle Národní ekonomické rady vlády kromě jiného zajistil přístup k nejnovějším technologiím a zároveň by motivoval technologicky orientované firmy k vyšším investicím.

Všech 37 opatření poradní skupiny NERV naleznete pod tímto odkazem.

Premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti X uvedl, že vláda všechna doporučení důkladně projedná a vybereme ta, která půjde přijmout ještě v tomto volebním období. Šéf kabinetu nicméně nekonkretizoval, které položky se mu v seznamu zalíbily. Jak to bude s českým bojem proti protekcionismu EU, je zatím nejasné.

Tagy: