Nikdy bych se jako Zeman nelepil na Lány. Klaus si rýpl do končící hlavy státu

Bylo pro mě nemyslitelné bydlet v Lánech. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl exprezident Václav Klaus. Rovněž poznamenal, že jeho nástupce a nyní končící prezident Miloš Zeman se na „Lány lepí“. Zeman se totiž z lánského zámku přestěhoval nedaleko do svého nového domu ve stejnojmenné obci. Novostavba, kterou v minulosti označil za bungalov, stojí v klidné ulici na kraji Lán.

„Miloš Zeman nebyl nikdy (před zvolením prezidentem, pozn. red.) propojen s Lány. Buď se člověk vrací do svého bydliště, nebo tam, kde se narodil. Je to jeho rozhodnutí. Já bych to tedy v žádném případě nikdy neudělal. Nechtěl bych se lepit na Lány, na prezidentský zámek. To se mi zdá naprosto zbytečné,“ prohlásil Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS v souvislosti s novou adresou, na které bude končící hlava státu bydlet. Zeman se totiž v úterý přestěhoval z lánského zámku do svého nového domu na okraji Lán.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel má dokonalou kondici, vychválil Prymula. Popsal i Zemanovo zotavení v posledním roce

Zeman dříve bydlel s rodinou v paneláku na pražském sídlišti Stodůlky. Poté žil v Novém Veselí na Vysočině, kam po zvolení do čela státu jezdil o prázdninách. V lánském zámku trávil značnou část svého funkčního období, Klausův přístup byl odlišný.

„Pro mě bylo nemyslitelné tam bydlet, občas jsem v Lánech přespal nebo strávil víkend. Ale že bych nežil v Praze, to jsem si neuměl představit,“ dodal Klaus.

Miloš Zeman a Václav Klaus byly zejména v 90. letech nesmiřitelnými politickými rivaly. Zeman jako předseda ČSSD a Klaus jako předseda ODS – dvojice spolu často soupeřila, ale v mnoha ohledech i spolupracovala. Za zmínku stojí například opoziční smlouva z roku 1998 či méně známá „první opoziční smlouva“ z roku 1996.

Zemanovo druhé funkční období končí ve středu. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla následuje ve čtvrtek.

Tagy: