Nikdy není pozdě. Za Nizozemsko debutoval 38letý brankář, pomohl mu doping kolegy

Klidně mohl mít na čele napsáno „věčná dvojka“, případně „ten nenápadný“. Fotbalový brankář Remko Pasveer dlouho zůstával ve stínu svých kolegů, úspěšné angažmá ve velkém klubu neznal. Ale trpělivost růže – a uskutečnění dětských snů – přináší. Věci rapidně změnil pozitivní dopingový test, kvůli kterému byl odstaven André Onana, někdejší jednička v brance Ajaxu Amsterdam. A teď se gólman dočkal debutu v nizozemské reprezentaci. V téměř 39 letech.

Automaticky se nabízí, že se Pasveer stal nejstarším premiérovým reprezentantem. Ale jeho krajan a také brankář Sander Boschker v roce 2010 debutoval v 39 letech a 224 dnech proti Ghaně.

To však nijak nesnižuje krásu Pasveerova příběhu, který by mohl sloužit jako lekce o obrovské trpělivosti. Na pořádnou příležitost čekal víc než dlouho. Kariéru začínal v Twente, kde ovšem nedostal příliš šancí ukázat, že by jednou mohl být materiálem pro reprezentaci. Domov našel v prvoligovém – ale ne moc profláklém – nizozemském klubu Heracles. Až na první sezonu byl jasnou jedničkou a stěhoval se do PSV.

Odtud už je cesta na mezinárodní scénu otevřená. Eindhovenský tým patří mezi nejlepší celky Eredivisie, navíc pravidelně hraje evropské poháry. Jenže za „áčko“ PSV odchytal za celé tři ročníky jen 18 soutěžních zápasů napříč všemi soutěžemi. Spíše byl využívaný pro potřeby rezervy ve druhé lize. To už mu bylo přes 30 a nevypadalo to, že by měl udělat velkou díru do světa.

Ale nefňukal, své vytěžovanější kolegy vytrvale podporoval, čímž ukazoval dobrý charakter. „Vždycky jsem se tak choval,“ popsal v jednom rozhovoru. Následoval přestup do průměrného Vitesse Arnhem. Ale brzy byl zase z brány odklizen, mezi březnem 2018 a dubnem 2019 neodchytal jediné utkání.

„Můj otec tehdy podstoupil operaci srdce, objevily se komplikace s mozkovými záchvaty. Čekal jsem, jestli bude všechno v pořádku. To způsobilo v mém životě chaos, všechen stres si s sebou nesete. A to ovlivňuje dění na hřišti. Nechci se vymlouvat, v té době jsem byl prostě nevyrovnaný. To vyústí ve ztrátu místa v sestavě. Musíte se ujistit, že bojujete. A to jsem udělal,“ vzpomínal před časem.

To je ten slavný moderátor?

Jeho zarputilost vyústila v to, že se stal kapitánem a oporou Vitesse. A loni upoutal natolik, že si už se šedivými vlasy vysloužil nabídku od nejslavnější fotbalové značky v Nizozemsku. Ajax Amsterdam potřeboval jeho pomoc, protože jednička týmu André Onana měl pozitivní dopingový test, za který mu UEFA pozastavila činnost. Omylem si vzal manželčin lék na předpis. „Někdy musíte mít štěstí, aby do sebe všechno zapadlo, a to se stalo v Ajaxu,“ komentoval zpětně veterán Pasveer svůj příchod ke gigantovi.

Osvědčil se možná více, než se dalo čekat. Najednou chytal v Lize mistrů, neslezl ze hřiště. Šéfové Ajaxu si mohli pochvalovat, jaký trumf přivedli zadarmo. Rozlet „staříka“ trochu přibrzdilo zranění, kvůli kterému přišel o velkou část zápasů hraných v první polovině letošního roku.

Ale s novou sezonou byl zpět. Když se představil v Champions League na hřišti anglického Liverpoolu, fanoušci soupeře byli překvapení, kdo že to stojí v bráně amsterdamského celku. Vtipkovali, že to snad musí být bývalý fotbalista známý spíše coby současný televizní moderátor Jimmy Bullard.

Trenér nizozemského národního týmu Louis van Gaal v tu chvíli už moc dobře věděl, kdo střeží prostor mezi třemi tyčemi Ajaxu. A Pasveerovi dopřál v téměř 39 letech velký životní milník. Povolal ho na probíhající reprezentační sraz.

„Jako malý kluk jsem snil o nominaci do Oranje (přezdívka národního týmu, pozn. red.). To se nyní stalo, ale sen se stane kompletním, až opravdu nastoupím do utkání,“ podotkl.

Po čtvrtku už má splněno. Nejprve si z trávníku po boku hvězd jako Frenkie de Jong nebo Virgil van Dijk poslechl nizozemskou hymnu a pak zalezl do brány, aby odchytal zápas v Lize národů proti Polsku. Premiéra uskutečněná ve Varšavě nemohla skončit lépe. Připsal si čisté konto a jeho parťáci vepředu zařídili vítězství 2:0.

A může reálně pomýšlet na to, že se podívá na mistrovství světa v Kataru.

Tagy:
Nizozemsko doping brankář fotbal sport Ajax Amsterdam Louis van Gaal FC Twente Ghana AFC Ajax národní tým nizozemská fotbalová reprezentace Liga mistrů UEFA Vitesse Remko Pasveer André Onana Sander Boschker