Podivná show v Kataru se blíží. Má nejdražší a nejkontroverznější fotbalová akce i plusy?

Přesně za dva měsíce se ve městě Al Chúr kopne do míče a tím začne zřejmě nejšílenější fotbalová událost v dějinách – mistrovství světa umístěné v zimním termínu do Kataru. Čím vším letošní „mundial“ udivuje?

Přestože FIFA na podzim před 12 lety označila Katar coby potenciálního hostitele fotbalového šampionátu 2022 jako vysoce riskantní volbu, zanedlouho pořadatelství za – jak se později ukázalo – velmi kontroverzních okolností do rukou země v Perském zálivu přistálo.

Většina světa kroutí hlavou a prokroutila se až do chvíle, kdy do podivného mistrovství světa zbývají jen dva měsíce. 20. listopadu je na programu výkop zápasu mezi domácím Katarem a Ekvádorem. Jakmile se ozve píšťalka rozhodčího, bude zahájeno první „zimní“ fotbalové MS v dějinách.

Zatímco při předchozích šampionátech jste finále často sledovali na zahrádkách restaurací, většinou za velkých veder, při vyvrcholení letošního turnaje budete spíše shánět poslední vánoční dárky. Finále se totiž hraje 18. prosince.

Celkových 28 dní šampionátu spolklo a spolkne zhruba 220 miliard dolarů, neuvěřitelných 5,4 bilionu korun. Není překvapením, že katarské vydání největší fotbalové akce je vůbec nejdražší v historii. Když například pořádala mistrovství světa v roce 2010 Jižní Afrika, kde bylo také nutno pořádně zainvestovat rozvoj infrastruktury či (pře)stavbu stadionů, potřebovala 60krát menší rozpočet.

Při uvědomění si výchozí pozice Kataru ale není až tak zvláštní, že musel použít tolik peněz. Pořadatelství získal navzdory tomu, že fotbalová tradice na jeho území je prakticky nulová. A jen jediný z osmi stadionů pro šampionát už stál a byl zrekonstruován. Zbylých sedm vyrostlo až díky otrocké práci dělníků na zelené louce. Či spíše uprostřed ničeho na žluto-hnědé poušti.

Pivo ve fanzónách a „tajná“ homosexualita

Vzhledem k poloze není Katar klimaticky nakloněný fotbalovým zápasům ani v „neletním“ termínu. I v zimním slotu mohou být teploty extrémně vysoké. Už když se ale Katařané ucházeli o šampionát, slíbili drahé řešení. A tím jsou klimatizační systémy, které divákům i hráčům přinesou na tribunu i na hřiště příjemný chládek. Předchlazený vzduch vychází ze stojanů u hřiště a pomocí cirkulační techniky je zpět nasáván, filtrován, znovu ochlazen a posílán opět „mezi lidi“.

Z monstrózního budgetu si pořádný díl ukusuje vybudování hotelů, silnic a jiné infrastruktury. Katar si totiž prakticky každý spojí s hlavním městem Dauhá, ale jinak bylo doposud mimo metropoli dost mrtvo. Šampionát vnese život i do jiných oblastí a obsloužit zničehonic milion a půl očekávaných návštěvníků něco stojí. Mnohé lokality země cestovní ruch zatím vůbec nezažily.

A příchozí fanoušci zase nezažili, že by nemohli putovat městem a neposilnit se alkoholem, kdekoliv se jim zachce. Šampionát přinese střet dvou zcela odlišných kultur. Konzervativní muslimský Katar se musí připravit na tsunami lidí, kteří jsou zvyklí se velkolepě bavit.

Ještě nedávno se především evropští fans báli, že budou muset přežít šampionát na vodě a jiných nealkoholických nápojích. Nakonec se dočkali uklidnění. Koupit si pivo nebude problém ve speciálních fanzónách či licencovaných restauracích a hotelech. Katar dočasně rozvolní alkoholové zákony, byť přímo na stadionech nápoj pro osoby starší 18 let k dostání nebude. Stejně tak bude zapovězené se se zlatavým mokem nebo třeba nějakou kořalkou pohybovat v ulicích. Žádné neřízené zapíjení výher.

V období mimo šampionát je možné pořídit alkohol také skrze speciální distribuční společnost, ale jen pokud disponujete schválenou licencí.

Jakkoliv ale nebudou zmírněny podmínky pro nemanželský sex. V této oblasti plnohodnotně platí – naše země, naše pravidla. Jeden britský policejní zdroj magazínu Daily Star uvedl, že pokud pár nebude sezdaný a přijde se na to, že měli dotyční příležitostný pohlavní styk, bude se to přísně trestat. V krajním případě třeba i sedmi lety za mřížemi.

„Žádná párty se v Kataru konat nebude. Žádné srandičky na jednu noc. A každý o tom musí přemýšlet, pokud nechce skončit ve vězení. Na letošním mistrovství světa zkrátka poprvé platí zákaz sexu a fanoušci se na to prostě musí připravit,“ píše Daily Star.

Ještě jedna věc. Fotbalový svět čím dál tím více propaguje LGBT komunitu, bojuje za její práva. Jenže tento trend se katarského mistrovství světa týkat nebude. Homosexuální páry sice navzdory tamním zvykům mohou zemi navštívit, ale jaksi „v tajnosti“. Projevy náklonnosti na veřejnosti mezi lesbami a gayi nejsou vítané, duhové vlajky tentokrát k vidění nebudou.

Za dveřmi tedy čeká zvláštní šampionát, který se už několik let netěší velké popularitě a pozitiva se na něm hledají jen těžko. Ale přece existují. Katar je sedmkrát menší než Česká republika a pokud chtějí fanoušci navštívit více zápasů na různých stadionech, nemusí například utrácet další nemalé peníze za letenky.

To je velký rozdíl oproti poslední fotbalové show z před čtyř let v Rusku. Nejvzdálenější dějiště zápasů se od sebe nyní nacházejí jen 160 kilometrů. Navíc jsou všechny stadiony propojené vybudovanou vlakovou sítí.

Tagy:
alkohol klimatizace rozpočet stadion homosexualita FIFA fotbal sport zákony Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale Katar