Haleyová ustoupila Trumpovi. Ukončila prezidentskou kampaň a popřála mu hodně štěstí

Bývalá republikánská guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vzdala boj o Bílý dům, když ve středu oznámila, že nastal čas, aby pozastavila svou prezidentskou kampaň. Svému dosavadnímu soupeři, exprezidentu Donaldu Trumpovi popřála hodně štěstí. Vše tak míří k odvetě duelu z před čtyř let, kdy se Trump coby obhajující prezident utkal s nynější hlavou státu Joem Bidenem.

Odstoupení Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA.

ČTĚTE TAKÉ: Primárky jsou trénink, Biden ani Trump se netrhnul. Čtyři faktory, které ukázalo superúterý

„Nastal čas, abych pozastavila svou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby hlasy Američanů byly slyšet. To se mi podařilo. Nelituji toho,“ řekla Haleyová v Jižní Karolíně. „I když už nebudu kandidovat, nepřestanu být hlasitá ve věcech, kterým věřím,“ doplnila bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN za Trumpovy administrativy.

Haleyová se v kampani prezentovala jako umírněnější alternativa k ostatním kandidátům. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi. Zpočátku jej odmítala kritizovat, v posledních týdnech ve své rétorice ještě přitvrzovala.

Nyní mu popřála štěstí, ale přímo jej nepodpořila.

Výsledky primárek v USA:

Tagy: