Primárky jsou trénink, Biden ani Trump se netrhnul. Čtyři faktory, které ukázalo superúterý

Donald Trump slavi vysledky primarek.

Výsledky primárek v USA

Volební superúterý v USA sice nepřineslo žádné velké překvapení v kontextu výsledků, odkrylo ale řadu faktorů, které mohou ovlivnit generální listopadové volby. Podle analytiků CNN se například nadále ukazuje, že souboj Joea Bidena a Donalda Trumpa bude mimořádně těsný. Zásadní bude, koho podpoří Nikki Haleyová a jak se bude vyvíjet válka v Izraeli.

Joe Biden versus Donald Trump. Po volbách v roce 2020, po kterých se Trump za dozvuku útoku na Kapitol poroučel z Bílého domu, jen málokdo čekal, že by se dvojice tradičních soků objevila v souboji o prezidentské křeslo znovu. A přece. Po volebním superúterý je už téměř stoprocentně jasné, že Biden a Trump vyhrají své stranické nominace.

To ještě automaticky neznamená, že spolu v listopadu skutečně svedou prezidentský souboj. Odborníci stále spekulují o jejich fyzickém a psychickém stavu a o tom, jestli jim jejich zdraví náročné klání dovolí. Do toho Trump nadále chodí po soudech, což jsou všechno faktory, které mohou volby ovlivnit. Z hlediska primárek už je ale prakticky hotovo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump je plný pomsty, těší se, jak to všem vrátí. Haleyová má šanci jako nezávislá, říká Svoboda

Během volebního superúterý Trump i Biden své konkurenty smetli. Každý měl jen jediné zaškobrtnutí. Trump ve Vermontu, Biden na Americké Samoi. Ale reálně to jejich šance na znovuzvolení nebrzdí. Přesto se dá při podrobném zkoumání výsledků primárek leccos vyčíst o tom, jak mohou generální volby dopadnout.

Černý kůň Haleyová

Hlavní konkurentkou Trumpa byla v republikánských řadách doposud Nikki Haleyová, která ale i přes srdnaté tažení exprezidentovi příliš politických bodů nesebrala. V kuloárech už se spekuluje o tom, že by mohla být Trumpova viceprezidentka. A také o tom, že zanedlouho bitvu o Bílý dům vzdá. Možná během příštích hodin.

Podle americké CNN může být Haleyová pro volby zásadní, a to i v případě, že z nich odstoupí. Například v Severní Karolíně 81 procent voličů republikánky sdělilo, že by pro Trumpa v listopadu nehlasovalo. Kam jejich hlasy půjdou? K Bidenovi?

Dost bude záležet na tom, koho Haleyová podpoří. Logicky se očekává, že to bude Trump.

Bidenův šrám

Také Bidena tlačí politický kamínek v botě. Který se už spíše mění v pořádný kámen. Řada voličů v primárkách totiž dává Bidenovi najevo, že nesouhlasí s jeho podporou Izraele, respektive války v Gaze. Jedná se především o muslimské voliče, jejichž počet ale rozhodně není nezanedbatelný. Jen v primárkách daly najevo nesouhlas statisíce lidí.

Válka v Izraeli se ale dynamicky vyvíjí a je proto pravděpodobné, že v listopadu už bude v úplně jiné fázi.

Nízká účast v primárkách

List The Guardian v analýze primárek upozornil na velmi malou volební účast v primárkách i během superúterý. Je totiž zapotřebí poznamenat, že v primárkách volí většinou jen zarputilí přívrženci dané strany. Laxní a nerozhodnutí voliči půjdou k urnám až v listopadu.

To znamená, že primárky sice mohou naznačit, jak moc jsou Biden s Trumpem silní, jejich reálná síla se ale ukáže později.

Mimořádně těsný souboj

Biden i Trump sice drtí stranické konkurenty, jejich vzájemný souboj bude ale zřejmě stejně napínavý jako v roce 2020. Preference voličů se totiž průběžně přelévají. Zkraje roku měl momentum Trump, teď se ale síly zase vyrovnávají.

Nejnovější volební průzkum Morning Consultu dokonce po čase znovu favorizuje Bidena. Podle něj by prezident získal 44 procent hlasů, Trump 43 procent. Jiné únorové průzkumy pak odkryly, že by Bidena mohla teoreticky porazit i Haleyová.

Tagy: