Odsoudili ho za znásilnění dítěte, teď si zahraje v Paříži. Volejbalista bude v ústraní

Kontroverzní plážový volejbalista a násilník Steven van de Velde nebude bydlet v olympijské vesnici s ostatními sportovci. Vynechá také jakékoli rozhovory pro média. Nizozemský reprezentant se má držet v ústraní, poté co se na něj po kvalifikaci na olympijské hry strhla vlna pozornosti. Volejbalista totiž před deseti lety znásilnil 12letou dívku a strávil za to rok ve vězení.

Van de Velde se bude po dobu konání olympijských her v Paříži držet mimo oči veřejnosti. Informoval o tom nizozemský web NL Times. Reprezentant proto nebude pobývat v olympijské vesnici s ostatními sportovci. Po dobu konání akce se nezúčastní ani rozhovorů s novináři.

ČTĚTE TAKÉ: Zelená Paříž. Francouzi chtějí ekologické hry, olympijská vesnice se změní na novou čtvrť

„Nizozemský olympijský výbor a domácí volejbalová federace k těmto opatřením dospěly po diskusích s plážovým volejbalistou a jeho spoluhráči. Další opatření se týkají mimo jiné dohledu nad volejbalisty,“ uvedly organizace podle nizozemského webu.

Van de Velde na sebe opět strhl pozornost poté, co se kvalifikoval na Hry v Paříži. Do širšího povědomí se tehdy opět dostaly události staré deset let. V roce 2014 tehdy 19letý sportovec znásilnil 12letou Britku, za což mu tamní soud vyměřil čtyřletý trest odnětí svobody, píše BBC. Ve vězení nakonec strávil jen rok a byl propuštěn v roce 2017.

„Po propuštění Van de Velde vyhledal a absolvoval odborné konzultace. Svému okolí – soukromě i profesně – prokázal sebepoznání a sebereflexi,“ uvedli ve společném prohlášení zástupci domácí volejbalové federace a tamního olympijského výboru. V něm se za sportovce postavili.

Podle šéfa nizozemského volejbalu Michela Everaerta Van de Velde od svého propuštění prokazuje, že je „příkladným profesionálem i člověkem a od jeho návratu o něm nebyl důvod pochybovat“.

Ne všichni však s nominací usvědčeného násilníka souhlasí. Rozhodnutí nizozemské federace kritizovala například šéfka australského olympijského výboru Anna Mearesová. „Pokud by náš sportovec nebo zaměstnanec byl z něčeho takového odsouzen, nemohl by být členem našeho týmu. Máme na toto přísná pravidla,“ uvedla podle webu The Independent.

Nizozemské sportovní organizace v prohlášení uvedly, že doufají, že přijatá opatření povedou k většímu klidu během konání akce. „Litujeme dopadu nečekaně obnovené pozornosti na všechny, kteří trpí traumaty způsobenými sexuálními delikty a nevhodným chováním,“ dodaly s tím, že s ohledem na to nebudou ve věci vydávat žádná další prohlášení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jsme jako v kleci, zlobí se Pařížané. Město se před olympiádou opevňuje, čelilo řadě útoků

Tagy:
Olympijské hry Paříž znásilnění volejbal napadení sport trestná činnost plážový volejbal olympijská vesnice volejbalista trestná činnost, právo a spravedlnost sportovní disciplína sexuální trestné činy Steven van de Velde