Jsme jako v kleci, zlobí se Pařížané. Město se před olympiádou opevňuje, čelilo řadě útoků

Paříž se připravuje na olympijské hry.

Útoky ve Francii před olympiádou

Série několika útoků v Paříži jen za poslední týden vyvolává obavy. Už za pět dní tam začínají olympijské hry, které přivítají statisíce sportovců a návštěvníků. A jak finišují přípravy? Paříž se opevňuje, zásahové jednotky nacvičují boj s útočníky a místní z města, kde se nedá volně pohybovat, prchají, jak jen to jde.

Pobodaný policista hlídkující před pařížským nádražím Gare de l'Est. Taxikář, kterého se v autě pokusil nožem zabít muž vykřikující propalestinská hesla. Mrtvý a několik vážně zraněných po nájezdu auta na zahrádku restaurace. Policista pobodaný na bulváru Champs-Élysées, když přijel na pomoc ochrance obchodu. To vše za jediný týden.

ČTĚTE TAKÉ: Útok nožem před luxusním butikem v Paříži. Muž pobodal policistu, agresora zneškodnili

Ministr vnitra Gérald Darmanin ale Francouze uklidňuje. „Nemáme žádnou informaci týkající se ohrožení bezpečnosti olympijských her nebo zahajovacího ceremoniálu. Provedli jsme tisíce kontrol, eliminovali potenciální nebezpečí a přijali zásadní opatření,“ pronesl podle webu Le Figaro Darmanin. V Paříži bude hlídkovat na 45 tisíc policistů posílených o dva tisíce kolegů ze zahraničí.

Pomáhat jim bude i 20 tisíc příslušníků armády, kteří se cvičí v táboře poblíž olympijské vesnice. „Naším úkolem je pomáhat všem bezpečnostním složkám. Budeme rozmístěni po celém městě a jsme speciálně vyškoleni na boj s terorismem a boj zblízka,“ popsal jeden ze členů oddílu alpských lovců pro AP.

QR kód a klec

Pohyb v okolí olympijských sportovišť a na exponovaných místech je pod drobnohledem policistů. Ulice a chodníky lemují dlouhé zátarasy a dostat se do těchto míst je možné jen po předešlé registraci s přiděleným QR kódem.

Pařížané momentální situaci považují za blázinec. „Zavřeli mě tady jako vězně. Nemohu nikam, a také se sem nedostanou žádní zákazníci. Budu muset na měsíc zavřít, protože lidé sem nebudou chodit. Kdo by chtěl projít tou registrací, aby si pak mohl posedět v kleci?“ uvedl pro AP manažer jedné z restaurací, která se rázem ocitla za kovovým plotem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Tagy: