Nižší DPH se v cenách potravin projeví. Slučme je do jedné sazby s nápoji, vyzval analytik

Snížená daňová sazba 12 procent na potraviny jejich nákupy zlevní, zvláště pokud ho uděláte větší, řekl agrární analytik Petr Havel v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Změna podle něj narovná konkurenceschopnost, kdy české potraviny budou na podobné cenové úrovni jako ty zahraniční. Osobně je však toho názoru, že by do snížené sazby měly patřit také nápoje.

„Při větším objemu zboží bude snížení daně znatelnější. Nová sazba se tak u potravin nějak projeví, u nákupů za hodně peněz nepochybně,“ podotkl Havel. Úpravy daňového systému však podle něj mají další příznivý vliv, než jen mírné zlevnění cen potravin. „Jde o narovnání konkurenčního prostředí v Česku. Nyní máme nejvyšší DPH na potraviny, proto bych nižší sazbu vnímal jako systémovější krok do budoucnosti,“ pokračoval.

České potraviny tak podle Havla budou z dlouhodobého hlediska cenově konkurenceschopnější. Podle Romany Nýdrle ze Svazu obchodu a cestovního ruchu jsou obchodníci připraveni sníženou sazbu plně promítnout do cen potravin. „Čím větší bude nákup, tím větší bude úspora zákazníka,“ podotkla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlevní potraviny díky nižší dani? Podívejte se, kolik se dá ušetřit na běžném nákupu

Kritikou však nešetřila na sazbu u nápojů, které se nově budou nacházet v té nejvyšší, 21procentní. „Skutečně tomu nerozumíme. Nedává smysl, aby neslazené minerálky či kojenecké vody měly vyšší DPH než sladkosti. Je to nepochopitelné,“ zdůraznila. Obdobný názor má i Havel. „Nápoje a potraviny jsou třeba v položkách celního sazebníku v jednom balíku. Jinými slovy: když by se měla měnit DPH, tak u veškerého zboží ke konzumaci, tedy u potravin i nápojů. Měly by mít stejnou sazbu,“ dodal.

Jak Havel s Nýdrle hodnotí vládní návrh škrtat dotace i v zemědělském sektoru? A promítá se stabilizace nákladů na energie do cen potravin? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
jídlo úspora potraviny nákupy nápoje daně finance kritika DPH pořady CNN Prima NEWS Petr Havel vláda nápoj Česko daňová sazba analytik konkurenceschopnost Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Romana Nýdrle