Zlevní potraviny díky nižší dani? Podívejte se, kolik se dá ušetřit na běžném nákupu

Potravinářská komora si myslí, že se snížená sazba v cenách potravin příliš neprojeví. Na běžném nákupu to vyzkoušel i reportér CNN Prima NEWS. Pokles cen neočekávají ani prodejci knih, přestože v jejich případě se DPH sníží z deseti procent na nulu.

Jak by úspora na nižší dani u potravin mohla vypadat, vyzkoušel reportér CNN Prima NEWS Karel Zídka. Nákup papriky, vína, jogurtu, sýru, mléka, párků, pěti rohlíků, chlebu a sušenek vyšel na 324 korun. Po snížení daně na 12 procent by to bylo jen 315,50. „Nevěřím, že potraviny zlevní,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Snížení daně samozřejmě přivítám,“ sdělil další.

„V loňském roce, když byla ta největší krize, jsme navrhovali, aby se DPH z potravin snížila z 15 procent na nulu. Bylo nám řečeno, že se to neprojeví, že si to nechají řetězce,“ popsala prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová. Dodala, že snížení o tři procenta vlastně neznamená skoro nic. Podle ekonoma Tomáš Prouzy má ale i malé snížení smysl. „Ve větších nákupech už to lidé poznají a zároveň je to dobrý signál, že ty ceny budou klesat,“ míní ekonom Tomáš Prouza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda zvýší daně firmám i zaměstnancům. Více zaplatí i majitelé nemovitostí, oznámil Stanjura

Nulová pak bude daň u knih. Podle ředitele marketingu sítě knihkupectví Adama Pýchy to ale ke zlevnění nepovede. „Určitě nyní nelze očekávat zlevnění knižní produkce. Nakladatelé se potýkají s obrovským nárůstem na straně nákladů. Tento krok by měl zastavit aktuální zdražování knih,“ popsal ředitel marketingu sítě knihkupectví Adam Pýcha.

„Když se sníží DPH, tak to vždycky sežere ten řetězec a konečný člověk, tedy ten čtenář z toho nic nemá,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Lidi si určitě budou víc kupovat knihy,“ míní další dotazovaný.

Zdražení se očekává u cigaret a alkoholu, a to včetně točeného piva. „Zdražení piva mi vadí, to mám ráda. Cigarety můžou, alkohol taky, ale pivo by mi vadilo,“ řekla jedna z obyvatelek Karlovarského kraje v anketě CNN Prima NEWS. „Nepiju, takže mi to nevadí. Kouření ale budu muset omezit,“ sdělil další dotazovaný. „Alkohol potřebujeme, na peníze koukat nebudem,“ uvedl jeden z obyvatel Prahy.

Změny v daních i důchodech

Úsporný balíček, který zástupci vládních stran oznámili ve čtvrtek, obsahuje 58 opatření. Mimo jiné předpokládá, že stát zvýší daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí, znovu zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvedne odvody živnostníků. Daň z přidané hodnoty má mít dvě sazby místo nynějších tří, zruší se 22 daňových výjimek. Na polovinu se sníží státní podpora stavebního spoření, roční dálniční známka zdraží z 1500 na 2300 korun. Snížit schodek veřejných financí mají ale především úspory, hlavně omezení státních dotací, řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Vládní záměry kritizovala opozice, odbory, některé profesní svazy, zástupci malých firem i živnostníků nebo místní samosprávy. Naopak podnikatelé, kterým se má snížit sazba DPH, změny uvítali, stejně jako Národní rozpočtová rada. Analytici soudí, že přijetí konsolidačního balíčku bylo pro ozdravení veřejných financí nutné a přivítali zejména škrty u neinvestičních dotací.

Spolu s úsporným balíčkem vláda představila i svou představu důchodové reformy, která počítá s posouváním věku odchodu do důchodu, zaručenou penzí, změnou valorizací i úpravách předčasných důchodů. Důchodový věk by se měl nově nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. Zaručený důchod by měl odpovídat pětině průměrné mzdy. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes, část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům i lidem pracující na dohodu.

Tagy: