Noční bouře zanechaly spoušť. Rybník se vylil z hráze, voda vytopila školku i tábor

Přes Českou republiku se v noci opět přehnaly bouřky. Za doprovodu silných dešťů zvedly hladinu rybníku například v Nové Vsi u Chotěboře, hasiči museli evakuovat i část místních. Plné ruce práce měli i v Libereckém, Pardubickém nebo Ústeckém kraji.

V Nové Vsi u Chotěboře přetekla voda z hráze v místním rybníku, částečně zasáhla šest domů. Hasičský záchranný sbor preventivně evakuoval 20 osob, které našly ubytování u svých příbuzných. Podle reportéra CNN Prima NEWS na místě spolupracují hasiči s elektrikáři i plynaři.

Kvůli lokální bouřce vyjíždělo několika hasičských jednotek i na Železnobrodsku. „Od 18. hodiny evidujeme deset událostí spojených se zhoršeným počasím,“ sdělili liberečtí hasiči na Twitteru. Jedná se o popadané stromy a jeden sloup elektrického vedení.

„V Železném Brodě v ulici Jarní hasiči zajistili uvolněnou střešní krytinu u dvougaráže. Na Chlístově udeřil blesk do památkově chráněného stromu, který je prasklý a hrozí pádem,“ doplnili hasiči Libereckého kraje.

Kvůli silnému dešti hasiči zasahovali i na Havlíčkobrodsku, kde museli pomoci s evakuací dětského tábora. U Břevnice se rozvodnil potok, 16 dětí a sedm dospělých se z tábora přemístilo do náhradního ubytování v Přibyslavi. Nikomu se nic nestalo, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová.

A bouře řádila i v Krušných horách, konkrétně u nádrže Kamenička na stejnojmenné řece nad Chomutovem. Snímky na Twitteru ukazují, jak nádrž stoupla chvíli poté, kdy se místem bouřka přehnala.

Silné bouřky s přívalovými srážkami zasáhly i Chrudimsko. „Od nedělní 20. hodiny do 22. hodiny jsme evidovali 16 výjezdů. Profesionální hasiči spolu s dobrovolnými čerpali vodu a čistili propustky,“ uvedla Jana Poláková z HZS Pardubického kraje.

Hasiči zasahovali například ve městě Seč v mateřské školce, voda přitékala do sklepa. Hasiči vyčistili ucpaný kanálek, aby mohla znovu odtékat. „V obcích Běstvina a Načešice jsme monitorovali rybníky a ve Vápenném Podolu musela jednotka upouštět vodu z požární nádrže, která se přelévala,“ dodala Poláková.

Tagy: