Horké dny lákají Čechy k vodě. Osm tipů, kde se vykoupat v přírodě blízko Prahy

Horké slunečné dny během letních prázdnin lákají lidi k vodě. Češi blízko Prahy ale postupně obsazují všechny volné pláže přírodních koupališť. Redakce CNN Prima NEWS proto připravila osm tipů, kam si dojet zaplavat.

  • Jezero Lhota

Jezero Lhota patří k jedněm z nejoblíbenějších koupališť poblíž Prahy. Leží od ní asi 29 kilometrů. Okolo jezera jsou písečné i travnaté pláže a borovicový les. U areálu se nachází parkoviště a na plážích funguje několik stánků s občerstvením, sprchy a záchody. Pro děti je k dispozici dětské hřiště a pro dospělé beach volejbal či minigolf.

Otevírací doba areálu je během sezóny mezi 6. až 22. hodinou, kompletně se zavírá ve 23 hodin. Dospělí za celodenní vstupné zaplatí 80 korun, děti, studenti a senioři 50 korun. Po 17. hodině stojí vstup už jen 20 korun, děti do šesti let jej mají zdarma. Za parkování auta zaplatíte 100 korun, za motorku 50. Po 17. hodině stojí parkoviště 30 korun.

Jezero Lhota je zajímavé i pro nudisty a naturisty. Na nejslunnější části pláže totiž byla už za období hluboké totality založena první veřejná nudistická pláž v Česku. Lidé bez plavek mají tak velkou část vyhrazenou jen pro sebe.

  • Pískovna Mlékojedy u Neratovic

Bývalá pískovna mezi Tišicemi a Mlékojedy u Neratovic nedaleko Prahy nabízí čistou vodu i řadu služeb. K dispozici jsou travnaté i písečné pláže, na kterých se nachází několik barů, ale i beachové kurty a vodní lezecká stěna. U vody je také můstek pro skákání na vodních lyžích či vlek pro wakeboardy. Spousta atrakcí je však placená. Vstup do areálu se neplatí, utratíte pouze 50 korun za hlídané parkoviště.

Na pískovně je oblíbená dlouhá úzká pláž podél silnice z Tišic do Mlékojed, na dosah je totiž kiosek. Okolo vody jsou ale i místa, kde se můžete koupat v soukromí. U vody mají své místo nudisté, pro které je vyhrazen prostor poblíž lyžařské skokanské věže. Povolen je také vstup se psy.

  • Pískovna Ovčáry

Pískovna Ovčáry se nachází u stejnojmenné obce nedaleko Kostelce nad Labem. Parkoviště najdete u hlavní silnice spojující Ovčáry se Starou Boleslaví, kde za auto zaplatíte 50 korun. Přístup k pískovně je ale možný z několika stran.

Občerstvení je možné v několika stáncích u vody, vstup do areálu se ale neplatí. K dispozici je jak travnatá, tak písková pláž lemovaná borovicovým lesem.

  • Pískovna a jezero Sadská

Pískovna a jezero Sladká jsou výsledkem těžební činnosti, díky tomu voda bývá čistá a ideální pro letní koupání. Jezero se nachází přibližně 20 minut od Prahy a vstup k němu je zdarma. Parkování na parkovišti stojí 50 korun.

U jezera se nachází jedna restaurace, několik pojízdných stánků s občerstvením a chemické toalety. Můžete se zde zabavit hrou plážového volejbalu nebo si půjčit plachetnici. K jezeru je povolen i vstup s domácími mazlíčky. A i na Sadské je vyhrazena část pláže pro nudisty.

  • Přírodní koupaliště Jureček

Přírodní koupaliště Jureček je od Prahy vzdálené necelých 30 kilometrů. Zpoplatněné koupání je ale pouze v areálu stejnojmenné restaurace, dospělého stojí 50 korun a dítě 30 korun. K dispozici je zde travnatá pláž, dětské hřiště, lanovka Poletucha, venkovní stolní tenis a hřiště na plážový volejbal. Můžete se ale koupat i mimo areál.

Nudisté tu svou oficiální nudistickou pláž nemají a vstup se zvířaty není pravidly nijak upraven. U koupaliště končí naučná stezka Říčansko procházející lesem v okolí města Říčany.

  • Proboštská jezera

Proboštská jezera se nacházejí v těsné blízkosti Staré Boleslavi, od Prahy jsou vzdálená asi 28 kilometrů. Nejoblíbenější koupání je na písečných plážích v kempu. Vstup stojí dospělého 50 korun, seniory 25 korun. Děti do 10 let jej mají zdarma. Za parkování zaplatíte 50 korun.

Proboštská jezera jsou rájem milovníků windsurfingu. Můžete využít také hřiště, kurty, dětský koutek, restauraci, převlékárny, toalety i malý autokemp. Nudisté se koupou většinou na strmých svazích na druhé straně jezera. Domácím mazlíčkům není vstup povolen.

  • Pískovny Malvíny

Pískovny Malvíny leží mezi obcemi Čelákovice a Lázně Toušeň. Od Prahy jsou vzdáleny asi 31 kilometrů. Parkovat je nejlepší za jihovýchodním okrajem pískovny v Čelákovicích u cesty vedoucí k pískovně, která navazuje na ulici Na Nábřeží. Parkoviště není zpoplatněno, stejně jako vstup do areálu.

Stánky s občerstvením ani nápoji u pískoven většinou nejsou. To samé platí také pro sociální zařízení. Nudisté u pískoven najdou jednu neoficiální nudistickou pláž.

  • Jezero Konětopy

Jezero Konětopy se nachází mezi stejnojmennou obcí a Dřísy na Mělnicku. Od Prahy je vzdálená asi 43 kilometrů. Uvnitř areálu je oplocené parkoviště. Za vstup do areálu platí dospělí 100 korun, děti do 15 let 50 korun. Mladší šesti let mají vstup zdarma. Otevírací doba koupaliště je během léta mezi 8. až 21. hodinou. Za parkoviště v areálu zaplatíte za auto 200 korun, mimo něj je parkování zdarma.

Areál je zčásti oplocen a jezero má jak písčité, tak travnaté pláže. U nich je i několik stánků s občerstvením, převlékárny a toalety. V určitých částech jezera se lze dokonce potápět a pozorovat sladkovodní medúzy. Starý bagr v areálu slouží jako skokanský můstek. Domácí mazlíčci do areálu nemohou. Ani nudisté zde nemají své vyhrazené místo.

Tagy: