STAN povedou do eurovoleb Nerudová s Farským. Hnutí by rádo obsadilo alespoň tři křesla

Danuše Nerudová a Jan Farský

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek 31. srpna podle očekávání schválil celostátní výbor STAN. Po jeho jednání to novinářům oznámil předseda hnutí Vít Rakušan.

Hnutí se samostatnou kandidátkou Starostové a osobnosti pro Evropu by chtělo obsadit alespoň tři křesla, která v minulých eurovolbách získalo v rámci společné kandidátky s TOP 09.

ČTĚTE TAKÉ: Eurokomisařka Nerudová? Umím si ji představit, prohlásil Benda. Hnutí ANO zvažuje Dostálovou

„Naše předsednictví ukázalo Evropě racionální a konstruktivní tvář České republiky. Byl bych rád, kdybychom si takovou tvář zachovali i dál. Proto mě fakt těší, že náš celostátní výbor posvětil spolupráci STAN s Danuší Nerudovou v nadcházejících evropských volbách,“ napsal na sociální síti X Rakušan.

Podotkl, že „Evropská unie není bezchybná, ale také to není strašák či fackovací panák, po kterém se mají svézt naše vlastní chyby“. „Činorodé členství v EU je příležitost, kterou jsme zatím ne vždycky naplno využívali. Tohle budeme nejen během kampaně společně s Danuší Nerudovou a Janem Farským vysvětlovat. Věřím, že to přinese úspěch. Nám ve volbách a České republice v Evropské unii,“ doplnil ministr vnitra.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová, které letos v prezidentských volbách dalo hlas na tři čtvrtě milionu lidí, má vést kandidátku za osobnosti pro Evropu, bývalý místopředseda hnutí Farský za Starosty. V evropských volbách se chce STAN prosadit jako liberální uskupení, které usiluje o proevropskou racionální politiku v bezpečnosti, strategické soběstačnosti, ochraně klimatu, přijetí eura a spolupráci regionů.

Tagy: