Evropa bez nesmyslů. Hodí ODS lidovce a TOP 09 přes palubu? Nové billboardy vyvolávají otázky

Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra

Vondra o Povejšilovi

Pro Evropu bez nesmyslů, hlásají nové billboardy, které se během léta objevily v ČR. Vedle europoslanců Alexandra Vondry a Veroniky Vrecionové (oba ODS) propagují také frakci evropských konzervativců a reformistů (ECR). Jde o signál, že ODS s koalicí Spolu pro eurovolby nepočítá? Zmíněnou spekulaci naznačil na Twitteru i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vondra a Vrecionová však v reakci na dotaz CNN Prima NEWS uvedli, že billboardy nemají s předvolební kampaní do europarlamentu nic společného.

„Je dobře, že kolegové Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová v předstihu na billboardech propagují naši značku ECR a tím též nepřímo samostatnou kandidaturu ODS do Evropského parlamentu. Nebojme se a pojďme do toho. Eurovolby jsou ideální šancí potvrdit, že jsme stále autonomní a sebevědomá strana,“ sdělil na Twitteru Jan Zahradil.

Tweet dlouholetého europoslance, který v příštích volbách již nebude kandidovat, i samy billboardy okamžitě ve veřejném prostoru rozvířily spekulace, že ODS se společnou kandidátkou s TOP 09 a lidovci pro evropské volby nepočítá.

Redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci Alexandra Vondru i Veroniku Vrecionovou. Podle Vondry billboardy nejsou součástí volební kampaně do Evropského parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANALÝZA: Spolu pro eurovolby? Experti pochybují. Dost možný je tandem TOP 09 s lidovci

„Kampaň ještě ani nezačala. Jde o propagaci naší čtyřleté práce ve frakci ECR, jejímž spoluzakladatelem a členem je ODS. Frakci považujeme za přínosnou. Chceme v ní dal pokračovat a podporovat EU, ovšem bez nesmyslů, které zbytečně poškozují její obraz u české veřejnosti,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Podobně reagovala i Vrecionová: „Billboardy s evropskými volbami, k nimž dojde příští rok, nesouvisí. Určitou formu informování veřejnosti o práci v europarlamentu používáme každý rok.“

Politička, která letos v červnu nahradila Zahradila ve funkci předsedy europoslaneckého klubu ODS, rovněž zmínila, že ODS chce prostřednictvím billboardů ukázat proevropskou orientaci ve smyslu podpory evropské integrace. „Zároveň ale nejsme spokojeni se vším, co v EU vzniká, a aktivně se podílíme na úpravách. Evropa bez nesmyslů je tedy ideální stav, ke kterému chceme směřovat,“ dodala.

Zda se nakonec ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do evropských voleb 2024 pod vlajkou Spolu spojí, nebo nespojí, stále není jasné. Volební průzkumy zatím ukazují, že se ODS – jakožto druhá nejsilnější parlamentní strana – bez strategických spojenců klidně obejde. Totéž však nelze říct o lidovcích a TOP 09. Oběma stranám by při samostatné cestě mohlo hrozit úplné vypadnutí z Evropského parlamentu.

Odlišné pohledy na evropskou politiku

„Předveďte v KDU-ČSL, jestli obstojíte jako samostatná značka. Že pan Zdechovský bude muset po volbách případně do práce, není problém ODS,“ rýpl si Zahradil na sociálních sítích. K TOP 09 pak uvedl následující: „Jistěže chce v koalici – jinak je budoucí počet europoslanců TOP 09 nula.“

Případný vznik „evropského Spolu“ by skutečně šlo vnímat jako nesmyslný slepenec. KDU-ČSL a TOP 09 totiž na rozdíl od ODS nepatří k ECR, nýbrž k evropským lidovcům. Vládní strany Evropskou unii jako takovou vnímají dost různorodě a mají odlišné pohledy například na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí, energetiku, boj proti dezinformacím či přijetí eura.

„Když budu mluvit sama za sebe, nikoliv za celou ODS, spíš bych se přikláněla k tomu, abychom šli sami. Podobného názoru jsou i moji kolegové z našeho klubu. Jsem ale připravena respektovat výsledek jednání, ať už bude jakýkoliv. Argumentů pro a proti je hodně, přičemž jim všem rozumím,“ řekla Vrecionová pro CNN Prima NEWS v červenci.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024. Zbývá tak ještě mnoho času. Představitelé ODS, TOP 09 a lidovců uvedli, že o koalicích by mělo být jasno do konce září.

Tagy: