Norské monstrum si dělá srandu z Premier League. Rekordy zničí, jen je otázka kdy

Dva anglické fotbalové velkokluby si před sezonou pořídily ten nejluxusnější útočný materiál. Ihned se rozjely diskuze o tom, jestli je vítězem Manchester City s nákupem jménem Erling Haaland, nebo Liverpool s Darwinem Núñezem. Na plné čáře zatím vítězí Citizens a jejich mohutný Nor. A může se postarat o sezonu, kterou Premier League nepamatuje.

Haaland i Núñez od léta patří do Premier League. Oba včetně dodatečných bonusů mohou v konečném součtu vyjít dva nejúspěšnější anglické kluby posledních let až na 85 milionů liber, což je 2,4 miliardy korun. Že se takováto monstrózní investice skutečně vyplatila, zatím mohou říct pouze v Manchesteru City.

Zatímco Núñez se s jedním gólem a jednou asistencí dostává pod čím dál tím větší tlak, Haaland skóroval jen v Premier League za osm zápasů 14krát a je právem opěvovaný. Stačilo mu na to pouhopouhých 20 střel. Fanoušci i experti nevěřícně kroutí hlavou třeba i proto, že těch 14 branek obnáší tři hattricky. Není překvapením, že nikdo nezvládl tolik třígólových zápasů v tak krátkém čase. Druhý nejrychlejší Michael Owen na to kdysi v Liverpoolu potřeboval 48 utkání. Všeříkající ukazatel.

Sociální sítě jsou plné toho, jak teprve 22letý útočník v anglické lize v naprostém klidu farmaří a svojí dominancí degraduje soutěž, která má být nejlepší na světě. Premier League stále může být skutečně nejlepší z nejlepších, jen už tak výjimečný Haaland se v novém prostředí plném ofenzivních hvězd nabízejících perfektní servis proměnil v „nukleární zbraň“, kterou i ti nejkvalitnější obránci nedokážou zneškodnit.

Posila z Borussie Dortmund se činí i v Lize mistrů. Tři duely, pět gólů. Jeho fazonu nádherně ilustruje moment, kdy ve středečním zápase s Kodaní spatřil, jak litevskému rozhodčímu Rumsasovi za běhu vypadl sprej s pěnou na vyznačení míst, odkud zahrávat standardní situace a kde má stát zeď. Haaland pomůcku sebral, zasprintoval k sudímu, sprej mu hodil, pelášil do vápna a tam skóroval.

„Nic podobného jsem v životě neviděl. Je to naprosto neuvěřitelné. Je skoro k smíchu, s jakou lehkostí skóruje,“ žasnul po jednoznačné výhře nad dánským soupeřem 5:0 Jack Grealish ohledně fantastických výkonů svého spoluhráče.

Nedá se na něj hrát

Ale všechny především zajímá, na kolik branek se může dostat na „ostrovech“. Společný rekord Andrewa Colea z ročníku 1993–1994 a Alana Shearera ze sezony 1994–1995 je totiž ve vážném ohrožení. 34 zářezů na pažbě totiž představuje něco, co by měl Haaland v současné sezoně překonat s pořádnou rezervou. Třeba už v zimě. Vítěze krále střelců Premier League z minulého ročníku Mohameda Salaha s 23 góly může klidně „smáznout“ ještě do začátku listopadového mistrovství světa v Kataru.

Zatím se totiž drží na hodnotě 1,89 gólu na každých 90 minut. Nikdo, kdo v top evropských soutěžích odehrál více než 144 minut, nemá více. Kdyby si aktuální fenomén držel neuvěřitelnou produktivitu a podobný herní čas, dostal by se na 67 branek. Coleův a Shearerův počin z 90. let by byl sice velmi pěkný, ale už ne o rekordní, a to o pořádný kus.

Pravděpodobnost, že samopal Haaland bude pálit se stejnou dechberoucí kadencí jako doposud, není příliš vysoká. Navíc, jeho tělo není nezničitelné – jen v minulé sezoně přišel kvůli menším zraněním dohromady o 16 utkání Dortmundu napříč různými soutěžemi.

Ale není třeba úraz nebo ztrátu formy přivolávat. Nezaujatí příznivci fotbalu si zatím mohou užívat něco, co ještě neviděli.

O lecčems vypovídá nyní dost využívaná analytická metrika xG, která poukazuje na takzvané „očekávané góly“. Tento prediktivní model se používá k hodnocení příležitostí a určuje počet gólů, který se od určitého týmu nebo hráče očekává na základě kvality a počtu provedených střel. Platí, že čím více, tím lépe. Haaland má podle Sky Sports v Premier League celkové xG 7,63. O nikoho v soutěži se ani statisticky neočekává více gólů. A on jich vstřelil o šest více, než mu je predikováno.

Ještě více laicky to znamená, že jde slavit i po šancích, které vyloženě po gólu nevolají.

„Jsme svědky něčeho opravdu výjimečného. Díky němu vypadají těžké věci jednoduše. Nedá se na něj hrát,“ podotýká ikona Manchesteru United a nynější televizní expert Gary Neville.

Tagy:
Premier League Liverpool fotbal Borussia Dortmund Manchester City sport Erling Braut Håland Liverpool FC Erling Haaland Alan Shearer Jack Grealish sportovní soutěž Liga mistrů UEFA Manchester City FC FC København Michael Owen Premier League Darwin Núñez góly xG