Prokletý Arsenal? Rosický je v TOP 10 nejčastěji zraněných hvězd, vítěz promarodil pět let

Brazilec Ronaldo, Marco Reus, Franck Ribéry, Arjen Roben nebo Tomáš Rosický. To jsou fotbalisté, kteří se nesmazatelně zapsali do paměti fanoušků po celém světě, navzdory tomu, že jejich tělo vytrvale stávkovalo. Všichni zmínění mají své místo v žebříčku nejčastěji zraněných hráčů nejlepších evropských lig. Smutné statistice vévodí Francouz Abou Diaby, který kvůli úrazům a rekonvalescenci přišel skoro o pět let kariéry.

Kde mohli být, kdyby jejich kolena, kotníky, stehna nebo Achillovy šlachy nestávkovaly? Někteří z věčných marodů vystřihli i přes veškeré trable parádní kariéru, ale samozřejmě by ji raději absolvovali zastávek na operačním sále nebo bez věrných přítelkyň berlí.

Statistický účet PopFoot se v posledních dnech naposledy zaměřil právě na smolaře, kterým zranění opakovaně otravovala život. Nejkřehčí fotbalisty hledal v pěti nejlepších evropských soutěžích – Premier League, Bundeslize, Serii A, La Lize a Ligue 1 – a bral v potaz tři hlediska. Kolik hráč kvůli zranění zmeškal dnů, o kolik zápasů přišel a kolik zranění si za kariéru způsobil.

Výsledek může být trochu zavádějící, protože čísla PopFootu nezohledňují například u Rosického čas, kdy byl hráčem pražské Sparty. A že po návratu z Anglie do Prahy přišel „malý Mozart“ kvůli problémům s achillovkou ještě o pěknou řádku dní kariéry.

I tak nemohl hrát celkem 1 301 dní a minula ho obrovská porce 195 utkání, což mu mezi slavnými absentéry vyneslo 10. místo. Trápilo ho leccos, nejen zmiňovaná achillovka. Lýtko, stehno, slepé střevo, zlomená ruka, poraněný břišní sval, holeň, třísla, koleno. Leckteré části těla se ozývaly opakovaně.

Přesto se Rosický – kdysi kapitán reprezentace – stal vzorem pro mnoho mladších fotbalistů, a to nejen v tuzemsku. Jedním z obdivovatelů byla i německá hvězda Marco Reus, který si českého záložníka oblíbil při jeho angažmá v Borussii Dortmund. Dnes 33letý hráč patří mezi ikony vestfálského klubu a minimálně se vyrovnal věhlasu Rosického. Naneštěstí napodobil i stinnou stránku kariéry současného sportovního ředitele Sparty. V žebříčku zraněných patří Reusovi 13. místo s 1 230 dny absence a má napočítáno celkem 64 menších či větších zranění.

Výše než Rosický se v pořadí nachází například i Ronaldo. Ne aktuální megastar Cristiano, ale ten brazilský Luís Nazário de Lima. Na konci 90. let a na začátku tisíciletí mu ležel celý fotbalový svět u nohou. Nutno říct značně pošramocených. Dvojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče planety si v sezoně 1999–2000 přetrhl kolenní šlachu. To ho vyřadilo na 15 měsíců a vážně zranění zapříčinilo bolesti a další potíže do konce kariéry. I tak zvládl technicky nadstandardně vybavený forvard přezdívaný Fenômeno nastřílet v součtu klubových a mezinárodních soutěží přes 400 gólů.

Ronalda zranění připravila „jen“ o necelé čtyři roky života profesionála, u smutného premianta Aboua Diabyho je to bezmála pět let. Do londýnského Arsenalu přestoupil z Auxerre stejně jako Rosický v roce 2006, ale společně si užili více času spíše na marodce než na trávníku. Po pár měsících si ošklivě zlomil kotník, podstoupil tři operace, už tehdy mu hrozil konec kariéry. To odmítl, ovšem celkem devítiletá štace byla stejně spíše martyrium. Za tuto dobu odehrál jen 125 utkání, do 314 ho nepustila zranění. S kariérou se někdejší „nástupce Patrika Vieiry“ loučil už v 32 letech, kdy se ještě pokoušel o zázrak v Olympique Marseille.

Arsenal byl obecně v novém tisíciletí jakýmsi lazaretem. Může to být náhoda, možná ne, každopádně v nejzraněnější dvacítce PopFoot figuruje hned sedm bývalých fotbalistů Gunners. Vedle Diabyho a Rosického se ve výčtu „skleněných“ mužů objevil Jack Wilshere, Thomas Vermaelen, Danny Welbeck, Alex Oxlade-Chamberlain a Aaron Ramsey.

Tagy: