Nouzový stav nebude, oznámil Babiš. Volalo po něm ministerstvo zdravotnictví

Andrej Babiš

Tisková konference po jednání vlády

Vláda nouzový stav kvůli zhoršující se epidemické situaci v zemi nevyhlásí. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) během jednání svého kabinetu. O situaci mají zástupci vlády v demisi jednat v úterý také s hejtmany. Znovuzavedení stavu nouze zvažovalo ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO).

Babiš po jednání vlády prohlásil, že o znovuzavedení nouzového stavu nakonec resort zdravotnictví na vládě nepožádal a stejně tak ani žádný další představitel jiných resortů.

Představitelé vlády na večerní tiskové konferenci uvedli, že k vyhlášení nouzového stavu by přistoupili na žádost hejtmanů. „Postoj hejtmanů k nouzovému stavu je rozdílný. Liší se především mezi Čechami a Moravou. Pokud bychom chtěli vyhlašovat nouzový stav, bylo by potřeba, aby od hejtmanů zazněl jasný požadavek,“ řekl na tiskové konferenci Vojtěch.

Ten následně dodal, že již od úterý bude s hejtmany pokračovat jednání. „Obecně ta situace je zhoršená. Z tohoto důvodu tu byly tyto úvahy, které šly na základě žádosti zespoda, tedy od lidí z terénu,“ doplnil ministr zdravotnictví s tím, že napřed tedy musí přijít žádost hejtmanů.

Babiš na tiskové konferenci dodal, že se očekává nárůst počtu nemocných zejména na Moravě. „Jde o debatu, že hejtmani nechtějí, i když mají tu možnost, ve svých krajích krizový stav. A hlavně není personál,“ řekl premiér v demisi a dodal, že sice vnímá volání o pomoc z Jihomoravského, Moravskoslezského a Zlínského kraje, ale chce od hejtmanů jasný postoj.

Podle experta Pirátů na zdravotní právo Ondřeje Dostála by však hejtmani s vyhlášením nouzového stavu neměli mít prakticky nic společného. „Vláda se nemá co odvolávat na hejtmany, je to čistě její kompetence. Přesto myslím, že nevyhlásit nouzový stav bylo správné rozhodnutí. Dokázal bych si to představit až poté, co tu budeme mít vládu s důvěrou,“ dodal.

Od úterních 7:30 bude o situaci jednat vládní Rada pro zdravotní rizika, na ni naváže v 9:00 videokonference Babiše a Vojtěcha s hejtmany.

Hamáček: Pro nouzový stav nejsou splněny zákonné požadavky

Ministerstvo vnitra během dne upozornilo na to, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Po zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) jeho předseda a dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice krajů epidemií nejvíce postižených uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

Zavedení nouzového stavu na jednání vlády nakonec ani nikdo nenavrhl, uvedl vicepremiér Karel Havlíček, přestože ministr zdravotnictví tento postup avizoval. O situaci mají zástupci ministerstva zdravotnictví jednat v úterý ráno s hejtmany. Se zástupci krajů hodlají pomocí videokonference mluvit i politici budoucí vládní koalice.

Kriticky se k možnému zavedení nouzového stavu postavil i ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To doufám nemyslí vážně,“ kritizoval dopoledne na Twitteru.

Naopak prezident České lékařské komory Milan Kubek po nouzovém stavu opakovaně volal. „Nouzový stav epidemii sice nevyřeší, ale umožní vládě pružně reagovat. Má i symbolický význam, aby si lidé uvědomili, že je situace vážná. Do nemocnic se valí tsunami pacientů s covidem,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nouzový stav k povolání armády i snazším nákupům

V nemocnicích bylo na konci víkendu 4885 lidí s covidem, z toho 715 v těžkém stavu. V mezitýdenním srovnání hospitalizovaných přibylo 816 a počet těžkých stavů stoupl o stovku. Nejhorší situace je na Moravě a ve Slezsku.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé v Česku vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Právě na základě nouzového stavu vláda v uplynulém roce a půl přijala řadu opatření. Uzavřela většinu obchodů a služeb, omezila fungování škol, dokonce zavedla restrikce týkající se překračování hranic. Nouzový stav také využilo ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožnil i jednodušší nasazení armády.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, které mohou být v České republice vyhlášené v reakci na mimořádné situace. Jako jediný z nich ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje, v Praze primátor. Závažnějšími jsou nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav.

Tagy: