Hamáček: K nouzovému stavu není zatím důvod. Budoucí lockdown ale nemůžeme vyloučit

Jan Hamáček

Hamáčka s názvem Krizový štáb nouzový stav nepodpoří

Nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav, řekl po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví chtělo vládě nouzový stav navrhnout kvůli čtyřem nejvíce zasaženým krajům. Hamáček zdůraznil, že pokud tyto kraje vyžadují využití pracovní povinnost mediků, je to řešitelné stavem nebezpečí, který vyhlašuje hejtman.

Nouzový stav, který v Česku po začátku pandemie platil po dobu 250 dnů, by mimo jiné znamenal možnost opět povolat mediky do nemocnic. Právě to by podle ministerstva zdravotnictví mohl být důvod pro jeho vyhlášení. V těch nejvíce zasažených zařízeních už vypomáhá celkem 150 vojáků, krizový štáb v pondělí schválil 44 dalších žádostí o pomoc.

„Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v některých krajích vyžaduje situace zavedení pracovní povinnosti pro mediky. Je potřeba postupovat v souladu s krizovým zákonem, každé opatření musí být odůvodněno. Pokud jsme v situaci, že čtyři kraje vyžadují využití pracovní povinnosti, je to řešitelné stavem nebezpečí, který vyhlašuje hejtman. Informovali jsme ministerstvo a požádali jsme kraje, aby sdělily svůj postoj,“ řekl Hamáček na tiskové konferenci.

Dosluhující ministr vnitra podotkl, že šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s tímto postupem souhlasí. „Nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav bez jednání v krajích, kde zasednou jednotlivé krizové štáby. Pokud se ukáže, že situace není zvladatelná krajskými prostředky, může se do toho vložit stát,“ doplnil Hamáček.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) by případné vyhlášení nouzového stavu kvůli další vlně pandemie koronaviru pokládal za logický krok. Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý, nemocnice na jižní Moravě jsou už nyní kapacitně na hraně a musejí si navzájem pomáhat. „Vyvolání nouzového stavu by byl logický krok, symbolický velký vykřičník pro lidi. Musíme se začít chovat zodpovědněji,“ řekl po jednání jihomoravského krizového štábu.

Vyhlášení nouzového stavu během pandemie koronaviru

Od Do Počet dnů
12. března 2020 7. května 2020 67
5. října 2020 14. února 2021 133
15. února 2021 26. února 2021 12
27. února 2021 11. dubna 2021 44
Celkem 256

Žádné opatření nelze vyloučit

Premiér Andrej Babiš (ANO) ujistil, že žádný lockdown už Česko nečeká. Hamáček si ale tak jistý není. „Když vidím predikce, tak se obávám, že není možné vyloučit žádné opatření. Vše musí směřovat k tomu, aby se epidemie zlomila. Jsme ve stejné diskuzi jako na jaře. Některá čísla jsou navíc horší, ale ještě že máme vakcíny. Kdyby nebyly, nemocnice už zkolabovaly,“ reagoval na dotaz novinářů.

V posledních týdnech se vedou debaty o povinném očkování, minimálně v některých profesích, jako jsou zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách. Například Rakousko ale vyhlásilo, že od 1. února bude vakcinace povinná pro všechny.

„Měla by se sejít pracovní skupina a mělo by dojít k vypořádání, zda nejít cestou povinné vakcinace v některých profesích. Já ale podpořil povinné očkování jako v Rakousku, jiná cesta není. Jako jsme eliminovali neštovice, tak eliminujeme covid,“ prohlásil Hamáček. Zdůraznil ale, že jde o jeho osobní názor, ne vlády nebo sociální demokracie.

Tagy: