Nová FIFA dostala první ránu, nemá licence slavných soutěží. Jak to bude s českou ligou?

Fotbalová videohra EA Sports FC by měla dostat novou konkurenci. Několik týdnů se spekuluje, že se americký gigant Take-Two Interactive dohodl s mezinárodní federací fotbalových asociací FIFA na vývoji nové videohry. Herní série FIFA skončila loni na podzim, když se EA a fotbalová federace nedohodly na ceně práv. Nyní by se slavná značka měla obnovit ve studiu 2K, jenže řeší první potíže: vývojáři nedosáhnou na licence všech světových soutěží. Jak to bude s českou ligou, která ve videohře chybí od roku 2011?

Kalifornské studio 2K Games bude s největší pravděpodobností dalším vývojářem fotbalové videohry, která ponese název FIFA. Minulý rok skončilo dlouholeté partnerství mezi Electronic Arts a Mezinárodní federací fotbalových asociací, protože se oba subjekty nedohodly na ceně práv na užívání značky FIFA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku startuje soutěž pro mladé talenty. Hráče dovede z pokojíku až před živé publikum

Electronic Arts tak svůj fotbalový simulátor, který vyvíjelo od roku 1993, loni přejmenovalo na EA Sports FC a tím herní série FIFA skončila. V brzké době by však mohlo dojít k oznámení pokračování této série.

Milovníci virtuálního fotbalu dlouhé roky volají po konkurenci pro Electronic Arts, které v posledních letech opanovalo žánr fotbalových simulací. Jenže nový vyzyvatel nejspíš nebude mít k dispozici licenci na slavné fotbalové soutěže.

Podle Twitter účtu ReFIFA se v zákulisí nese informace, že nová FIFA nebude mít práva na anglickou Premier League, německou Bundesligu a španělskou La Ligu. Tyto soutěže jsou exkluzivní pro EA Sports FC, takže nejsou k dispozici ani v dalším simulátoru eFootball od japonského Konami.

Licence jsou velmi důležitou součástí sportovních videoher. Fotbaloví fanoušci jsou zvláště citliví na absenci fotbalových hvězd a velkoklubů. Obrovská vlna nevole se před lety zvedla, když se italský Juventus Turín domluvil na exkluzivní spolupráci s Konami. Své jméno měl pouze ve hře eFootball, v sérii FIFA se klub jmenoval Piemonte Calcio.

Pro tuzemské fanoušky bude důležitá přítomnost české fotbalové soutěže. Ta v titulu od Electronic Arts byla naposledy před dlouhými 13 lety. Proto se nabízí, že nový vývojář série FIFA by českou soutěž mohl do své hry zařadit.

GALERIE: Vítězem domácího šampionátu v EA Sports FC 24 je Matěj Dunka z Bohemians Entropiq

Jenže Ligová fotbalová asociace vyvrací dosavadní spekulace, že česká liga bude v FIFA2K. „Ohledně zakomponování české ligy do nově vznikající fotbalové hry, na které se mají podílet FIFA a 2K, LFA do dnešního dne nikdo neoslovil. Sami se v současnosti snažíme proaktivně zjistit informace a detaily o projektu,“ okomentoval situaci ředitel komunikace a PR LFA Pavel Jahoda.

„Potenciální spolupráci se ale rozhodně nebráníme,“ dodal jedním dechem.

Reakce komunity na novinky kolem spojení 2K a FIFA jsou smíšené. Americká firma není na sportovním poli žádným nováčkem. Vyvíjí basketbalovou hru NBA 2K, dále golfové PGA Tour 2K nebo wrestling WWE 2K.

V letošním roce se 2K Games vrátila k tenisovému simulátoru TopSpin 2K, na kterém se pracovalo v brněnské pobočce tohoto studia. Dříve se 2K věnovalo i hokeji nebo baseballu.

Do struktur 2K Games mimo jiné spadá i studio Hangar 13, které má také pobočku v Brně a drží práva na kultovní sérii Mafia. Vše pak patří pod videoherního giganta Take-Two Interactive, jehož součástí je i studio Rockstar Games stojící za herní sérií GTA.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadalo na finále Tipsport MČR CS v Brně

Tagy: