Rusové upravili starou bombu, na frontě znamená zkázu. Je to peklo, přiznal ukrajinský voják

Ruská armáda u Avdijivky

CNN na frontové linii: Vyhlídky Ukrajinců jsou smutné

Nová ruská řízená bomba způsobuje na ukrajinské frontové linii zkázu a těžké ztráty na životech. Bomba FAB-1500 totiž dokáže vytvořit kráter o šířce patnácti metrů. Ukrajinský voják ze 46. samostatné letecké brigády pro CNN přiznal, že nová zbraň vyvíjí velký tlak na morálku.

Rusko začalo používat silnou leteckou bombu, která decimuje ukrajinskou obranu a mění poměr sil na frontové linii. Dosáhlo toho přeměnou základní zbraně ze sovětské éry na takzvanou klouzavou bombu, která dokáže vytvořit kráter o průměru až patnáct metrů, informuje CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci děkují do Prahy za drony. Používat by je chtěla i česká armáda, zatím ale nemůže

Jde o bombu FAB-1500, tedy 1,5tunovou zbraň, jejíž polovinu tvoří vysoce účinné výbušniny. Je shazována stíhacími letouny ze vzdálenosti 60 až 70 kilometrů, tedy mimo dosah mnoha ukrajinských systémů protivzdušné obrany.

Nedávná videa z bojových linií v Doněcké oblasti ukazují obrovskou sílu těchto bomb, které zasáhly tepelné elektrárny, továrny a věžové domy. Podle Josepha Trevithicka, který o vývoji bomby psal pro The War Zone, „nabízí FAB-1500 novou a mnohem ničivější možnost úderu ze zálohy pro mnoho ruských taktických stíhaček, které také pomáhají pilotům zůstat dále od nepřátelské obrany“.

„Dříve jsme byli ostřelováni pouze dělostřelectvem. Nyní se Rusové pustili do města agresivněji a začali používat prostředky letectva, zejména FAB-1500,“ popsal pro CNN jeden z vojáků ukrajinské 46. samostatné letecké brigády z frontového města Krasnohorivka v Doněcku. „Proč používají FAB-1500? Protože jimi způsobené škody jsou velmi vážné. Pokud to přežijete, máte zaručeně zranění,“ dodal. Podle něj to je to náročné na morálku vojáků. „Ne všichni naši chlapi to vydrží. Na FAB-500 jsou sice už víceméně zvyklí, ale FAB-1500 je peklo,“ sdělil ukrajinský voják.

Ruští vojenští bloggeři začali o zbrani mluvit loni v září, kdy se testovala její přesnost. Telegramový kanál Fighterbomber poznamenal, že „po mnoha měsících zkoušek a omylů“ FAB-1500 poprvé „přesně zasáhla svůj bojový cíl“. Společnost Fighterbomber uvedla, že FAB-1500 zasáhne cíl s přesností pět metrů.

Tagy: