Ukrajinci děkují do Prahy za drony. Používat by je chtěla i česká armáda, zatím ale nemůže

Ukrajinský voják při předávce dronů české výroby.

Proč česká armáda nepoužívá FPV drony?

Válečnou frontu nad Ukrajinou křižují drony vyrobené v Česku. Bezpilotní letouny se tam dostaly díky sbírce, do které lidé za pouhé dva měsíce přispěli částkou přes 140 milionů korun. Stejné drony by přitom brzy mohla začít využívat i česká armáda, uvedl pro CNN Prima NEWS náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Drony jsou v ukrajinském konfliktu klíčové. I proto v prostředí českých válečných veteránů vznikla sbírka, jejímž cílem bylo vybrat 100 milionů korun k výrobě deseti tisíc dronů. Jenže finální částka je překvapila. Peněz na účtu je totiž už mnohem více.

K TÉMATU: Potřebujeme neomezené dodávky zbraní, jinak nedopadnete dobře ani vy, řekl ukrajinský ministr

„Rozhodli jsme se, že už pro nás nebude meta deset tisíc, ale desítky tisíc. Když konflikt trvá, není důvod přestávat,“ řekl k tomu předseda spolku organizátorů a známý herec Ondřej Vetchý.

Dálkově ovládané stroje slouží ve válce k průzkumu terénu nebo k navádění dělostřelecké palby. Používají se ale také jako nosiče granátů při útocích na pěchotu nebo obrněná vozidla. Podle Otakara Foltýna z Vojenské kanceláře prezidenta republiky je průzkum, pozorování a identifikace cílů často mnohem důležitější a na provedení složitější než jejich samotná eliminace.

Drony vyrobené v Česku už létají nad válečnou linií na Ukrajině. V budoucnu by stejné stroje chtěla používat i česká armáda. „Schází nám však dostatečně vycvičení lidé,“ objasnil pro CNN Prima NEWS Řehka. Dodal, že se o tom již jedná.

„Děkujeme za drony, pomáhají nám. Čím víc jich máme, tím je to lepší,“ sdělil redaktorovi CNN Prima NEWS Matyášovi Zrnovi přímo u bojové linie jeden z ukrajinských vojáků, když obránci přebírali drony české výroby.

Lidé v Česku se dříve složili i na jiné zbraně pro Ukrajince, a to třeba na tank, systém protivzdušné obrany nebo raketomet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko vystřelilo do vyšších pater politiky. Nákup munice tu řeší všichni, popisuje reportér Matyáš Zrno přímo z Ukrajiny

Tagy:
válka armáda zbraň dron Ondřej Vetchý Ukrajina sbírka bezpilotní letoun Karel Řehka Armáda České republiky ukrajinská armáda ruská invaze na Ukrajinu Otakar Foltýn dodávky zbraní