Nové detaily pašování kokainu mezi banány do ČR. Jeden z cizinců dovezl více než 10 tun drog

Pašování drog mezi banány není nic nového. V roce 2001 zadrželi belgičtí policisté v Antverpách zásilku třičtvrtě tuny kokainu ukrytého ve falešných umělohmotných banánech, které byly umístěny mezi skutečným ovocem.

Zásah policie proti pašerákům kokainu

Kriminalisté Národní protidrogové centrály obvinili jednoho cizince a dva Čechy z obchodování s omamnou látkou kokain ve velkém rozsahu a ve více státech. Do případu je zapojen i cizinec, který je v současnosti ve vazbě v Německu, kde je trestně stíhán pro dovoz omamných látek v množství nad 10 tun, sdělila v pondělí mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Obvinění jsou ve vazbě a hrozí jim v případě odsouzení až osmnáctileté vězení.

Členové organizované skupiny podle zjištění policie pašovali kokain v krabicích s banány ze států Jižní Ameriky přes německý Hamburk, odkud byly drogy dále přepravovány ukryté v dodávkách banánů kamionovou dopravou. Jeden z obviněných je podezřelý z toho, že využil svého pracovního postavení u nadnárodního obchodního řetězce, kde měl z titulu své pozice klíčový vliv na logistiku. „Vzhledem k náplni práce na své pozici dokázal ovlivnit výběr přepravní společnosti pro oficiální dovoz banánů a zásilky měl pod kontrolou,“ konstatovala Šmoldasová.

ČTĚTE TAKÉ: Posun v případu úmrtí muže a ženy na Černém Mostě. Policie zná příčinu smrti jedné z osob

Druhý obviněný zprostředkovával podle policie kontakty mezi jednotlivými články skupiny a poskytl zázemí pro její fungování ve dvou obchodech s luxusním oblečením v centru Prahy, kde se dojednávaly podrobnosti.

Hlavním organizátorem pašování drog byl ale cizinec dlouhodobě žijící v Praze, který byl za drogovou trestnou činnost dříve trestán. „Právě on pravděpodobně zprostředkoval propojení s dalšími dvěma cizinci, kteří měli kontakty přímo v Jižní Americe a také v přístavu v Hamburku,“ uvedla mluvčí. Tyto dva další cizince zadrželi policisté v jiných zemích.

Jednoho zadržela v listopadu 2023 na žádost Německa albánská policie a bude se rozhodovat o jeho vydání do Německa. Druhý cizinec, jeho švagr, byl v roce 2022 zadržen v Srbsku a je v německé vazbě. Policisté ho stíhají za to, že dovážel více než deset tun drog. „Policisté Národní protidrogové centrály mají důvodné podezření, že pro organizovanou skupinu obviněnou v České republice zajišťoval komunikaci, obchodování a přepravu omamných látek z Jižní Ameriky do Hamburku,“ uvedla Šmoldasová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šokující zpověď matky. Bývalý přítel zneužívání dcery plánoval, fotil si ji, když spala, říká

Tagy: