Případ miminka v popelnici: Matka těhotenství tajila, nové detaily prozradili její blízcí

V kontejneru v Ústí nad Labem našli novorozence.

Žena se přiznala k odhození dítěte do kontejneru

Hrůzný čin, který se o víkendu odehrál na sídlišti v Ústí nad Labem, stále vyvolává mnoho otázek. Devatenáctiletá žena zabalila novorozeného syna do bundy a odhodila ho do kontejneru. K jejímu dopadení přispěla kamarádka, která bundu poznala. Jak se ženě podařilo utajit, že je těhotná? A proč dítě neodložila do babyboxu? Deník Blesk vyzpovídal svědky z okolí.

Žena prý těhotenství tajila a díky volnému oblečení se jí dařilo břicho skrývat. „Nic na ní nebylo poznat,“ potvrdila sousedka z okolí deníku Blesk. Stejně mluvila i matka muže, který miminko zachránil. „Dcera říkala, že jednou prý přišla na benzinku a měla na sobě velkou mikinu. Přitom nebyla žádná zima, tak se jí prý ptala, jestli je jí zima, a ona řekla, že jo,“ přiblížila.

ČTĚTE TAKÉ: Patnáctiletá Petra odešla z bydliště v Litvínově a už se nevrátila. Nezvěstná je už týden

Žena, které hrozí až dvacet let vězení nebo výjimečný trest, žila ve společné domácnosti se svým otcem. Ten se k případu odmítl vyjádřit.

Matka to měla od bytu ke kontejneru pouze pár desítek metrů. S čerstvě narozeným synem, který po záchraně dostal jméno Jáchym, měla v neděli nad ránem vyběhnout jen v pantoflích. Podle expertů oslovených CNN Prima NEWS se pravděpodobně nedokázala smířit se skutečností, že porodila dítě, nebo na ni mohlo vyvíjet tlak okolí. Vliv na její jednání mohla mít i špatná výchova v rodině nebo nevhodné sociální zázemí.

„Porod je velký stres a okolí to hodnotí. Třeba byla odsouzena blízkým okolím, a to ji vedlo k takhle strašnému činu, který je úplně mimo normu,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS jednu z možností psycholog Slavomil Fischer. „Přikláním se k tomu, že byla nevyzrálá. Myslím si, že neměla podporu okolí a ten tlak ji dovedl k tomu, že se dítěte zbavila,“ dodal.

Pohotový zachránce

Novorozence odloženého do kontejneru na jednom z ústeckých sídlišť se podařilo zachránit, a to díky pohotovému muži z okolí, který uslyšel dětský pláč. „Syn šel zrovna kolem, sice měl v plánu jít jinudy, ale něco ho nutilo to vzít kolem těch domů. Díky tomu chlapečka zachránil, zaslechl ho naříkat,“ svěřila se matka zachránce Blesku.

Chlapeček měl ležet na vrchu kontejneru. „Zřejmě doufala, že ho někdo najde,“ míní matka zachránce. Muž ihned přivolal pomoc. Jméno dostal chlapeček po policistovi, který hovor na linku 158 přijímal. Malý Jáchym je nyní v péči lékařů na dětské klinice ústecké nemocnice.

Po záchranné akci policie začala prohledávat celé sídliště a hledala stopy, které by ji přivedly k pachateli krutého činu. Hlavním vodítkem se stala zmíněná bunda. „Denisa ji dostala od kamarádky. Ta ji samozřejmě poznala a ozvala se policii,“ sdělila Blesku svědkyně z okolí. Policisté ženu ve středu obvinili z pokusu o vraždu, k činu se přiznala.

Babybox na špatném místě?

Otázkou však zůstává, proč žena miminko neodložila do babyboxu. „Je možné, že mohlo jít o laktační psychózu, ženy pak reagují nevyzpytatelně. Zažil jsem například, že matka vyhodila dítě z okna přímo před dům,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess pro Blesk.

Roli však podle něj mohlo sehrát i špatné umístění babyboxu. Nachází se totiž na velmi frekventovaném místě u hlavního vstupu do ústecké nemocnice, kde denně projdou stovky lidí. To může být matkám nepříjemné. Svědčí o tom i statistiky. Babybox se přesunul z odlehlého místa v roce 2017, od té doby do něj nikdo žádné miminko neodložil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chlapec ve škole v Praze bodl spolužáka do zátylku nůžkami, ten skončil v nemocnici

Tagy: