Nové svědectví v případu nezvěstné Maddie: Do únosu se namočil můj přítel, tvrdí Němec

Nové svědectví v případu nezvěstné dívky Madeleine McCannové, která zmizela v roce 2007 z portugalského prázdninového letoviska, přináší web Sky News. Ken Ralphs, Němec žijící v době únosu v Portugalsku, uvedl, že týden před únosem údajně Christian B. nabízel jeho kamarádovi finanční odměnu za pomoc při hledání dítěte, které by mohl prodat bezdětnému páru.

Christian B., německý tulák podezřelý z únosu Madeleine McCannové, se měl pokoušet sehnat si komplice k plánovanému únosu dítěte. Měl oslovit muže, který byl v té době bez finančních prostředků a žil ve stanu v odlehlé části pobřeží Algarve.

ČTĚTE TAKÉ: Po zuby ozbrojený farmář střílel na ostrahu nemocnice v Třinci. Soud rozhodl nekompromisně

„Jednou v noci jsme po jídle seděli u ohně, vypili pár piv a můj přítel začal plakat. Zeptal jsem se ho, co se děje. Přiznal se mi, že se zapletl s Christianem, který chtěl unést dítě z Praia da Luz z jedné bohaté rodiny,“ vyprávěl pro Sky News 59letý Ken Ralphs.

Ralphs, Christian B. a jejich společný přítel, jehož jméno web z právních důvodů neuvedl, byli součástí kočovné bohémské komunity, která žila stranou společnosti na odlehlých místech jihozápadního Portugalska.

„Christian věděl, že ten člověk je zranitelný a chtěl vycestovat do zahraničí. Nemohl ale odjet, protože si nemohl dovolit letenky,“ uvedl Ralphs. Svému příteli prý tehdy řekl, aby nabídku odmítl. Sám mu prý nabízel finanční pomoc, až se vrátí ze své cesty do Spojeného království. „Řekl jsem mu, že se nemůže zaplést do únosu člověka kvůli výkupnému, že je to směšné. On mi tvrdil, že tak to není. Christian že už má sjednané kupce, jeden německý pár, který nemohl mít děti,“ upozornil.

Vše tehdy vypověděl na policii

Týden poté, když byl Ralphs ve Velké Británii, se ze zpráv dozvěděl o zmizení teprve tříleté holčičky Madeleine McCannové. Neváhal a ihned od svého otce vyrazil na policejní stanici ve Workingtonu v Cumbrii, aby vše oznámil.

Policistům ukázal tajnou mapu, kudy se mohou dostat na místo v lese, kde jeho kamaráda naleznou. Na stanici zdůraznil, že to musí urgentně poslat portugalské policii.

Po návratu do Algarve zašel na místní policejní stanici, kde svůj příběh zopakoval. Avšak portugalští detektivové prý o ničem nevěděli.

Jeho přítel, který se mu o únosu svěřil, mezitím zmizel. Jeho teepee stan, kde žil, shořel. Po Christianovi B. také nebylo ani stopy. Ralphs ani o jednom z nich už nikdy neslyšel.

Ralphse později policie již nekontaktovala, aby podal další svědectví. Když byl ale Christian B. v roce 2020 veřejně označen za podezřelého z únosu Madeleine, ihned ho údajně na fotografiích zveřejněných v médiích poznal. Opět se tedy obrátil na policii. Portugalští detektivové si tak znovu vyslechli jeho příběh, Ralphs ovšem netuší, jakou roli jeho svědectví ve vyšetřování sehrálo.

Vyšetřovatelé mu údajně sdělili, že jeho přítele, jemuž měla být nabídnuta finanční odměna za únos, kontaktovaly úřady. On prý popřel, že by Ralphse znal. „Mám tucet svědků, kteří potvrdí, že lže. Myslím, že se mu prostě nechtělo na policii k výslechu,“ doplnil Ralphs.

Ralphs zaslal minulý rok své svědectví také německému prokurátorovi, který v současné době vede vyšetřování případu zmizelé Madeleine McCannové. Prokurátor Hans Christian Wolters webu Sky News sdělil, že prohlášení pana Ralphse předal německým vyšetřovatelům.

Christian B. je stále podezřelý z únosu Madeleine, dosud však nebyl obviněn. Popírá, že by se na zmizení dívky jakkoli podílel.  Aktuálně si v německém vězení odpykává sedmiletý trest za znásilnění Američanky, kterého se dopustil v roce 2005 v Praia da Luz v Portugalsku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vykastrovat a vyhostit. Italské politiky rozzuřilo brutální znásilnění 13leté dívky migranty

Tagy: