Policie se omluvila rodině zmizelé Maddie. Hovořili o netaktním jednání i slavném detektivu

Portugalští policisté, kteří vyšetřovali zmizení Madeleine McCannové na samém začátku v roce 2007, se nyní omluvili dívčiným rodičům, Gerrymu a Kate. Bezprostředně poté, co dívenka zmizela, totiž tamní vyšetřovatelé pracovali primárně s verzí, že za vším stojí právě její otec a matka. I když byli o rok později zbaveni obvinění, velitel vyšetřování Goncalo Amaral dále veřejně prohlašoval, že manželé jsou stále podezřelými, a to i přesto, že kriminalista již na případu nepracoval. Portugalské vedení policie rovněž vyjádřilo souhlas se závěry německé prokuratury, jež se domnívají, že Madeleine zavraždil pedofil Christian Brueckner. Píše o tom web Daily Mail.

Tříletá holčička zmizela během rodinné dovolené v portugalském regionu Algarve v květnu roku 2007. Ihned poté, co se případu chopili tamní vyšetřovatelé, padlo podezření na Gerryho a Kate McCannonovi. Rodiče dívky tak byli označeni za „arquidos“ neboli podezřelé, píše web Daily Mail.

K TÉMATU: Pátrání po Maddie: Manželé našli tajemnou svatyni. Mluví o husí kůži i divném postupu policie

Detektivové tehdy přišli s verzí, že dvojice zmizení zinscenovala a zbavila se mrtvoly své malé dcery. Kate později přiznala, že jí bylo místními vyšetřovateli nabídnuto, že pokud by se přiznala k zabití vlastního potomka a následného schování tělíčka, mohla by si pak u soudu vyslechnout kratší trest.

Manželé byli sice zbaveni obvinění o rok později, jenže scénář o vraždících rodičích v zemi na jihozápadě Evropy nadále přiživoval detektiv Goncalo Amaral, který původně vedl celé vyšetřování. I když byl od případu odstaven, vydal o nejasné události knihu, v níž McCannonovi stále vinil. Sám prý uváděl, že jedná v souladu se svou profesní pověstí, připomíná web BBC.

Manželé se pokusili v reakci na jeho tvrzení obrátit na Evropský soud pro lidská práva, jenže spor v září 2022 prohráli. Amaralova obvinění navíc získávala na popularitě v době, kdy na internetu vrcholila útočná kampaň proti zdrceným rodičům, jejíž obsah potvrzoval verzi o jejich vině.

Vinu německého pedofila potvrdili i Portugalci

Zástupci portugalské policie se tak nyní oficiálně vydali do Londýna, aby se veřejně manželskému páru omluvili za v mnohém ohledu netaktní jednání vyšetřovatelského sboru před více než 16 lety. Připustili rovněž, že v době zmizení Madeleine kriminalisté nevěnovali dostatečnou pozornost případům pohřešovaných dětí a že postavení rodičů v cizině bylo ve výrazné nevýhodě.

Portugalští vyšetřovatelé také informovali McCannonovi o nejnovějším stavu vyšetřování. Vyjádřili i souhlas s verzí německé prokuratury. Úřad přišel s možností, že dívenku zavraždil 47letý Christian Brueckner. Ten byl v oblasti, kde rodina trávila dovolenou, před několik lety spatřen v úprku z místa, kde byla znásilněna irská studentka Hazel Behanová.

„Krok portugalské policie je rozhodně dobré znamení. Je totiž signálem, že v zemi došlo v celém případu k posunu,“ uvedl jeden ze zúčastněných německých žalobců Christian Wolters.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrůzný nález zavražděné cizinky na hřbitově v Pohoří. Kde se tělo vzalo v Česku, není jasné

Tagy: