Bude pohřeb i pro veřejnost a kdo ponese rakev? Detaily rozloučení s Abrhámem

Poslední rozloučení s Josefem Abrhámem se uskuteční v pondělí 6. června v kostele svaté Anežky České na Spořilově, součástí církevního pohřbu bude mše svatá. Příležitost rozloučit se s oblíbeným hercem dostane i veřejnost. CNN Prima NEWS přináší základní přehled, jak by podle dostupných informací měla pieta probíhat.

Od 12 hodin, kdy se otevřou dveře kostela, bude veřejnost smět přicházet uctít Abrhámovu památku a pokládat květiny. Ve 13 hodin začne smuteční mše, jež se neuskuteční pouze v kruhu rodiny zesnulého herce, ale bude přístupná i veřejnosti.

„Upozorňujeme, že místa k sezení budou rezervovaná pro pozvané hosty. Když se bude někdo z veřejnosti chtít zdržet na mši svatou, musí počítat s tím, že si pravděpodobně nebude moct sednout,“ zdůraznila spořilovská farnost. Vyzvala také všechny, aby při mši nefotografovali, aby nedošlo k nenarušení piety církevního obřadu.

Doprava na Spořilov bude v den pohřbu posílena, konkrétně autobusová linka 138. Ti, co na místo přijedou autem, budou moci zaparkovat v prostranství pod hlavní ulicí na Roztylském náměstí. Celý prostor kolem kostela bude zajištovat a monitorovat policie společně se strážníky.

Rakev s ostatky Josefa Abrháma neponese jeho syn, ale postará se o to pohřební služba, jako tomu bylo na pohřbu Libušky Šafránkové.

Přestože populární herec měl mnoho přátel a známých, budou smuteční proslovy v kompetenci rodiny.

Smuteční ceremoniál bude mít celkově podobný scénář jako pohřeb Abrhámovy manželky Libušky Šafránkové, který proběhl na stejném místě před necelým rokem. Herec měl údajně projevit i přání, aby byl pohřben ve stejné rakvi z leštěného dřeva jako jeho milovaná žena.

Detaily, například zda budou moci návštěvníci vyjádřit soustrast do kondolenční knihy, zatím nejsou známé.

Šafránková, která patřila mezi nejoblíbenější tuzemské herečky, zemřela 9. června ve věku 68 let. Josef Abrhám zemřel 16. května, bylo mu 82 let.

Tagy: