Nové iPhony mají větší displej a nové tlačítko. Na umělou inteligenci si ale Evropané počkají

Tim Cook zahájil prezentaci Applu, na které firma představila nové iPhony 16.

Apple představil nový iPhone 16

Americký gigant Apple si přichystal další velkou show. Světu ukázal, co budou umět nové modely mobilního telefonu iPhone 16. Vizuálně se zařízení téměř nezmění, ale dostane výkonnější procesor a nové tlačítko. S napětím se čekalo, jaké novinky přijdou na poli umělé inteligence a vylepšení asistenta Siri. Apple ale neukázal jen iPhony, rovnou potvrdil zvěsti o nové verzi sluchátek AirPods a také představil nové hodinky.

Minulý rok Apple oznámil nejočekávanější změnu posledních let. Ve svých mobilních telefonech iPhone se kvůli nařízení Evropské unie musel zbavit svého konektoru Lightning a místo něj implementoval USB-C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do 11 let žádný chytrý telefon. Mobilní operátor radí rodičům, jak chránit zdraví dětí

Letos se žádné drastické změny nečekaly. Přesto nelze novinky jen tak lehce přejít. V kalifornském Cupertinu, kde Apple sídlí, odhalil podobu iPhonu 16, desátou generaci hodinek Watch a také vylepšená sluchátka AirPods. Zástupci firmy také představili další směřování jejich umělé inteligence.

Americká společnost svou prezentaci zahájila videem, na němž představila příklady lidí, kterým zařízení s nakousnutým jablkem pozitivně změnila život. Poté Tim Cook začal s desátou generací Apple Watch.

Hodinky dostanou dosud největší a nejjasnější displej, který kdy Watch měly. Inženýři zapracovali na vnitřním uspořádání komponent. S tím přichází upravený reproduktor, díky kterému uživatelé mohou poslouchat hudbu nebo podcasty, když si zapomenou svá sluchátka doma.

Vedle hliníkového provedení se začne prodávat i prémiová verze z titanu, která bude stát od 19 990 Kč. Klasické hliníkové Watch se prodávají od 11 990 Kč.

Nejvýkonnější model hodinek Watch Ultra 2 se žádné změny nedočká, pouze dostane novou černou barvu.

Po třech letech se fanoušci Applu mohou těšit na novou generaci sluchátek AirPods. Ty opět staví na léty prověřeném designu a firma u nich slibuje personalizovaný prostorový zvuk. Dále se budou sluchátka prodávat v základní verzi, jejíž cena začíná na 3 690 Kč, a s podporou aktivního potlačení hluku, které jsou o 1 300 Kč dražší. Apple u verze AirPods Pro odhalil novou zdravotní funkci Naslouchátko.

iPhone dostane páté tlačítko

Podle očekávání se design nových iPhonů příliš nezměnil v porovnání s předchozím modelem. Tentokrát bude zařízení k dispozici v šesti barvách u základní verze: černá, bílá, růžová, zelená a modrá. Jeho záda jsou skleněná a tělo je hliníkové.

Výkonnější verze Pro a Pro Max jsou v titanovém provedení a ve čtyřech barvách: černá, bílá, přírodní a nově v pouštním titanu. Zároveň u nich dochází ke zvětšení displeje o 0,2 palce, tedy z 6,1“ na 6,3“ a 6,7“ na 6,9“.

VIDEO: Apple představil nový iPhone 16 Pro

Všechny verze nové řady dostanou nejnovější procesor A18, respektive A18 Pro v nejvýkonnějších modelech. Zároveň všechny nové iPhony 16 mají operační paměť 8 GB, v minulosti měla základní verze a verze Plus o 2 GB méně.

U iPhone 16 a 16 Plus je kamera se dvěma snímači, která zvládá natáčet video až v rozlišení 4K s 60 snímky za vteřinu. U výkonnějších modelů je kamera s třemi snímači, u které vývojáři lákají na profesionální možnosti natáčení videa ve 4K a 120 snímcích za vteřinu.

Loni iPhone dostal nové tlačítko známé jako Action button. To je nyní plně upravitelné, lze jej tak nastavit, aby po jeho zmáčknutí telefon začal překládat, rozpoznávat hudbu, anebo se dá propojit s dalšími aplikacemi, například na odemčení auta.

Novinka přinese ještě páté tlačítko: Camera Control. Název prozrazuje, že největší využití najde především při fotografování. Při prezentaci zaznělo, že po zmáčknutí se spustí fotoaparát. Při dlouhém stisknutí se začne natáčet krátké video.

Tlačítko má také haptickou odezvu jako je závěrka u fotoaparátů. Dále umí rozpoznat pohyb prstu. Díky tomu lze přibližovat a oddalovat video.

Jak vypadá umělá inteligence v Apple provedení?

Nové tlačítko bude hrát velkou roli i při používání AI nástrojů. Stačí kameru namířit na restauraci, před níž uživatel stojí, a zmáčknout tlačítko. Telefon začne vyhledávat podnik, nabídne jeho recenze a možnost zarezervovat si stůl.

Podobně vyhledá detailnější informace z plakátu nebo rozpozná další objekty. Zástupci Applu vedle toho uklidnili, že žádná z takto pořízených fotografií se nikam neukládá.

Siri se v podání Applu má stát opravdovou asistentkou do nepohody. Napsal vám někdo zprávu, kde zmiňuje kapelu a její hudební album? Stačí říct Siri, ať danou hudbu zahraje. Asistentka si zprávu přečte, vyhledá a pustí hudbu.

Rovněž pomůže se sepsáním sumáře ze záznamu, pomůže vyhledat věci, které uživatel nemůže v telefonu najít, případně protřídí fotky a smaže duplicitní snímky.

Tyto funkce budou v iPhonech dostupné už příští měsíc, kdy do nich zamíří nová aktualizace systému iOS 18. Zatím budou dostupné jen v angličtině a v USA. V prosinci přijdou další anglicky hovořící oblasti jako Austrálie, Kanada či Nový Zéland. V příštím roce se AI funkce rozšíří o čínštinu, francouzštinu, japonštinu a španělštinu.

Umělá inteligence nebude doménou jen nových iPhonů 16, ale prostřednictvím aktualizací dorazí i do starších modelů s operačním systémem iOS 18.

Prodej nové řady mobilních telefonů Applu začne 20. září, americký výrobce spustil předobjednávky okamžitě po konci konference. To samé platí i v případě dalších novinek: sluchátek AirPods čtvrté generace a hodinek Apple Watch.

Cena iPhone 16 a 16 Plus startuje u částky 23 990 Kč, respektive 26 990 Kč. K dispozici jsou modely s uložištěm 128 GB, 256 GB a 512 GB. Výkonnější řada Pro a Pro Max má cenovku 29 990 Kč a 35 990 Kč, vedle toho se prodávají i s pamětí 1 TB.

VIDEO: Zákaz mobilů zavádí stále více škol, názory jsou však různé

Tagy: