RECENZE: „Lidovka“ Viewsonicu splní požadavky náročných hráčů, ale luxusní monitor nečekejte

Na poli herních monitorů je obrovská konkurence. Hráči zároveň bývají velmi vybíraví a vyžadují velký výkon v kombinaci s povedeným designem. To však u mnoha zařízení zvyšuje jejich cenu. Jenže co když chcete plynulý a hezký obraz za rozumnou cenu? I takový monitor najdete. Na recenzi nám do herní redakce CNN Prima NEWS dorazil Viewsonic VX2780-2K Gaming, který je opravdovou „lidovkou“ pro náročné hráče.

Nákup herního monitoru není jen tak. Při výběru je klíčové si uvědomit, jakému žánru se věnuji nejčastěji, a podle toho se zaměřit na různé parametry. Nejčastěji hraji střílečky z první osoby: Counter-Strike, Gray Zone Warfare nebo Valorant. Proto jsem měl jasno: hledám monitor s obnovovací frekvencí alespoň 140 Hz, úhlopříčkou 27 palců a minimálně 2K rozlišením (2560x1440 pixelů).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chceme překonat první díl, zní z Warhorse. Proč došlo k odkladu Kingdom Come: Deliverance II?

Monitor zároveň nesměl být prohnutý. Při hraní závodních her nebo sledování filmů je to fajn, ale u stříleček mi zaoblení začíná vadit. To samé platí i pro úhlopříčku větší než 27 palců. Poté už periferně nevidím do rohů obrazovky, což zpomaluje rychlost reakce, která je při zápasech v Counter-Striku stěžejní.

Za málo peněz nabízí rozumný hardware

Dalším parametrem byla cena. Nechtěl jsem utrácet za monitor desítky tisíc korun. Při pátrání mezi prověřenými značkami AOC, LG, MSI, Samsung či Philips se mi do cesty přimotal Viewsonic VX2780-2K Gaming, jehož cenovka se pohybuje kolem šesti tisíc korun.

Americko-tchajwanská firma není žádným nováčkem na trhu, vždyť na poli zobrazovacích zařízení působí přes třicet let. Přesto jsem byl překvapen, že se Viewsonic vydává do velmi specifických vod a cílí na hráče.

Ti bývají velmi nároční a od zařízení zpravidla vyžadují hezký design, nejlépe s barevným podsvícením, a zároveň chtějí perfektní výbavu.

Tento kousek od Viewsonicu na první pohled splňuje všechny mé předem vytyčené parametry: disponuje rozlišením Quad HD 2560x1440 pixelů, má obnovovací frekvenci 170 Hz, 10bitovou barevnou škálu a také podporuje technologii FreeSync.

Monitor lze propojit s počítačem přes DisplayPort, vedle toho jsou k dispozici ještě dva konektory HDMI a nechybí ani výstup na sluchátka.

Pouze plast, ale kdo potřebuje luxus?

Balení monitoru odpovídá cenovce. Nečekejte žádný luxus. To samé platí i pro samotný vzhled. Jenže kdo potřebuje mít designově vytříbený vzhled? Viewsonic VX2780-2K má tenké rámečky, což z monitoru dělá pěkný kus zařízení, pokud chcete mít dva vedle sebe.

Nižší cena je viditelná i u použitých materiálů. Monitor je zkrátka celý z plastu, přesto je bytelný a nikde nevrže. Obyčejný vzhled lehce vylepšuje stříbrný podstavec.

Stojan však není polohovatelný, tudíž zapomeňte na úpravu výšky. Osobně mi to nevadilo, protože jsem monitor umístil na rameno a mohl s ním manipulovat, jak jsem chtěl.

Model VX2780-2K se chlubí ostrým a kvalitním obrazem. Jas 350 nitů sice není bůhvíjaký a při intenzivnějším světle si na monitor trochu zamžouráte. Jedná se však o standard v této třídě monitorů. Vedle toho matný obraz snižuje odlesk slunečních paprsků či jiného zdroje světla a má velmi dobré pozorovací úhly.

Na druhou stranu každý správný gamer si doma poctivě zatemní okna a hraje v šeru či absolutní tmě, tudíž nižší jas není zásadní překážkou, proč monitor nepoužívat.

Levná cena se také ukazuje v rozhraní monitoru a ovládání. Rozložení tlačítek je dost nešťastné a pohyb v kontextové nabídce není příliš přirozený.

Kombinace rychlé odezvy, vysoké snímkovací frekvence a technologie FreeSync dělá z Viewsonicu VX2780-2K ideální monitor pro střílečky a akční hry. Obraz je díky těmto funkcím plynulý a netrhá se. Nároční hráči, kteří milují multiplayerové tituly, se tak mohou soustředit na co nejlepší výkon.

Cenovka kolem šesti tisíc pak z monitoru dělá „lidovku“, kterou si může dopřát nejspíš každý uživatel. Pokud však stojíte o monitor s luxusnějším vzhledem nebo barevným podsvícením, je nutné se vydat do zcela jiné cenové kategorie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co všechno ví umělá inteligence o Česku? V pořadu Enter ji zkoušíme i z piva, uměla překvapit

Tagy:
esport počítačové hry videohry monitor gaming recenze Counter-Strike herní monitor Valorant Gray Zone Warfare Viewsonic