Zákaz mobilů zavádí stále více škol, názory jsou však různé. Hlasujte v ANKETĚ

Mobilní telefony na školách

Školáci bez mobilů

Škol, kde už platí zákaz používání mobilních telefonů při výuce i o přestávce, v Česku přibývá. Ministerstvo školství zatím vydávat plošný zákaz nehodlá a nechává vše v plné kompetenci ředitelů. Tlak na omezení mobilů ale roste jak ze strany pedagogů, tak rodičů. Jedná se stále o téma, které rozděluje společnost, jak je vidět z ankety CNN Prima NEWS. Promlouvají v ní i ředitelé škol, kde už opatření zavedli, a výsledky si pochvalují.

„Momentálně je spíš tendence podporovat omezování používání telefonů,“ řekl prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky Luboš Zajíc ve vysílání CNN Prima NEWS. Plošné nařízení se ale nechystá, používání mobilních telefonů ve škole může podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR upravit školní řád, který vydává ředitel školy po předchozím schválení školskou radou.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud školství nedostane dost peněz, Starostové by nezvedli ruku pro rozpočet, míní ministr Bek

Jedním z argumentů, proč by se měly mobily při výuce omezit, může být zdraví dětí – až 80 procent z nich vykazuje totiž známky závislosti. „Důvody, proč zákaz zavést, souvisí i s ochranou dětí. Mobily se zneužívají, a to i k šikaně dětí v rámci kyberšikany,“ uvedl ředitel ZŠ Burešova a dodal, že ve škole se žáci mají primárně připravovat na hodinu.

„Žáci už neumí být sami se sebou ani navzájem. Ztrácí schopnost se soustředit,“ doplnil ředitel ZŠ Rýmařov Jan Jablončík.

V rámci ankety reportéři CNN Prima NEWS oslovili několik lidí na ulici a na problematiku používání telefonů při výuce se jich zeptali. „Beru to tak, že chytrá zařízení spíš výuce pomáhají. Když se používají správně, můžou být nápomocné. Ale mobilní telefony? To si myslím, že ne,“ pronesla jedna z dotazovaných. „Myslím, že do školy to nepatří,“ sdělil svůj názor další kolemjdoucí.

Souhlasíte se zákazem mobilních telefonů ve školách?

Zákaz mobilních telefonů a dalších chytrých zařízení ve školách je trendem celosvětovým. Po vzoru Francie a Finska, které tento krok učinily už před lety, se k němu postupně přidávají i další země, jako jsou třeba Nizozemsko, Španělsko nebo Itálie.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nový školní rok stojí rodiče tisíce korun. Stát nabízí štědrou pomoc, jak o ni požádat?

Tagy: