Dojemné chvíle i zápasy na koni. Královská rodina odtajnila snímky prince Philipa

Britská královská rodina ve středu publikovala dosud nezveřejněné fotografie prince Philipa, který zemřel minulý pátek v nedožitých sto letech. Umístila je na svůj Facebook. Snímky zachycují vévodu z Edinburghu se sedmi pravnoučaty, na koni či se ženou.

„Členové královské rodiny dnes (ve středu) zveřejnili fotografie vévody z Edinburghu, na kterého vzpomínají jako na otce, dědečka a pradědečka,“ napsala královská rodina na Facebook.

Na jednom ze snímků z roku 2018 sedí princ Philip s královnou Alžbětou II. v obležení sedmi z jejich pravnoučat. Fotografii tehdy pořídila vévodkyně z Cambridge Kate na zámku Balmoral ve Skotsku.

Mezi pravnoučaty na fotce je například i dcera vévody a vévodkyně z Cambridge princezna Charlotte s bratrem princem Georgem. Oba stojí či sedí po boku panovníků. Na fotce je pravnučka Savannah se sestrou Islou a princezny Lena a Mia. Všechny jsou vnučkami královniny jediné dcery Anny.

Na snímku královna drží v náručí i malého prince Luise, syna vévody a vévodkyně z Cambridge – Wiliama a Kate. Královna má celkem deset pravnoučat.

Další fotografie připomínají prince Philipa jako otce. Jeden ze snímků zachycuje vévodu z Edinburghu a mladého prince Charlese z Walesu při zápasu v koňském pólu.

Pohřbu se zúčastní zhruba 30 lidí

Princ Philip zemřel 9. dubna v 99 letech na hradě Windsor. Po boku královny stál 69 let. Jeho pohřeb se uskuteční v sobotu v kapli svatého Jiří rovněž ve Windsoru.

Smutečního obřadu se podle informací na webu Sky News zúčastní kvůli koronavirové pandemii zhruba 30 lidí, mezi nimi i vnuk princ Harry. Na pohřeb ale přijede bez své ženy Meghan, které z důvodu těhotenství nebylo doporučeno cestovat letadlem.

Královna Alžběta II. se již v úterý, tedy čtyři dny po smrti manžela, vrátila ke královským povinnostem, jak informovala agentura Reuters. Stalo se tak při příležitosti odstoupení Earla Peela z pozice nejvyššího komorníka britské královské rodiny.

Tagy:
smrt britská královská rodina pohřeb Facebook Alžběta II. princ Harry Meghan Markle královna Alžběta II. královská rodina princ Philip vévoda z Edinburghu Edinburgh Karel III. Britská královská rodina Catherine, princezna z Walesu Princ Philip, vévoda z Edinburghu Charlotte, princezna z Cambridge George, princ z Cambridge