Pohřeb prince Philipa podrobně: Kdo se ho zúčastní a jak přesně obřad proběhne

Pohřeb prince Philipa, manžela královny Alžběty II., proběhne v sobotu na pozemcích hradu Windsor v kapli svatého Jiří. Do té doby je jeho tělo uloženo v soukromé kapli, kde jej nemůže navštěvovat veřejnost. Na smuteční obřad dorazí také princ Harry, avšak bez své manželky Meghan. Přinášíme veškeré dostupné detaily o pohřbu.

Kde se bude obřad konat?

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, měl údajně žádat o skromnější pohřeb s minimem účastníků. Smuteční ceremonie tak nebude státní, ale civilní a k rakvi s ostatky se nedostane veřejnost. Lidé proto pokládají květiny před vstupní bránu hradu Windsor nebo před Buckinghamský palác. Státní pohřeb je ve Velké Británii výsadou monarchů, měl jej ale i ministerský předseda Winston Churchill.

Rakev v soukromé kapli je ovinuta vévodovou standartou, která reprezentuje jeho původ i život ve službách monarchie. Na standartě jsou srdce a draci z dánského erbu, řecká vlajka, černé a bílé pruhy, které reprezentují rodinu Mountbattenovu, a hrad, který představuje Edinburgh podle vévodova britského titulu.

Když se princ Philip v roce 1946 zasnoubil s princeznou Alžbětou, musel se vzdát svých řeckých titulů a přijal poangličtělé jméno své matky, Mountbatten. Proto je na standartě rodina zastoupena.

V kapli svatého Jiří, kde se poslední rozloučení uskuteční, se konají svatby i pohřby členů královské rodiny. Sňatek tam uzavřeli například princ Harry a jeho choť Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Jak pohřeb proběhne?

Samotný smuteční obřad začne v sobotu v 15 hodin. Zahájen bude minutou ticha, kterou nebudou držet jen hosté v kapli svatého Jiří, ale většina Britů. Na pohřbu bude jen 30 hostů a obřad bude celkově menší kvůli protikoronavirovým opatřením. Královská rodina však tvrdí, že skromnější ceremoniál bude krom jiného více odpovídat princovu přání.

V den pohřbu ve 14:40 bude rakev prince Philipa přemístěna ze soukromé kaple k hlavnímu vchodu hradu Windsor na redesignovaný Land Rover, na jehož úpravě se podílel sám vévoda. Vozidlo rakev převeze na krátkém úseku mezi soukromou kaplí a tou, kde proběhne obřad.

Procesí vyrazí ve 14:45, rakev obestoupí členové královského námořnictva. Členové královské rodiny budou kráčet za rakví, v čele procesí půjde syn prince Philipa princ Charles. Královna pojede na pohřeb odděleně. Příslušníci námořnictva budou lemovat také cestu, po níž půjde průvod, stejně jako členové královského letectva. Salvy na počest prince Philipa vystřelí The King's Troop, slavnostní jednotka britské armády.

Ve 14:53 greenwichského času dorazí Land Rover ke kapli svatého Jiří, kde bude čekat čestná stráž a kapela pěšího pluku britské armády The Rifles, která zahraje státní hymnu. Procesí se pak setká s windsorským děkanem a arcibiskupem z Canterbury. Do kaple vstoupí pouze členové královské rodiny a vévodův soukromý tajemník, ostatní zůstanou venku.

Obřad začne minutou ticha v 15 hodin. Uvnitř katedrály bude rakev umístěna na katafalk. Zůstane zahalená ve vévodově standartě a nahoře bude umístěna čepice námořního admirála, jímž se Philip stal v roce 2011, a slavnostní meč královského námořnictva. Vévodovy medaile, které mu udělily Spojené království a země Commonwealthu, budou vystaveny na poduškách na oltáři v kapli. Po mši bude rakev umístěna do královské hrobky.

Kdo budou smuteční hosté?

Podle protikoronavirových opatření mohou mít pohřby ve Velké Británii pouze 30 hostů a tato pravidla bude dodržovat i královská rodina. Mezi hosty se nepočítají duchovní ani členové námořnictva, kteří ponesou rakev.

Seznam hostů doposud nebyl zveřejněn, ale je známo, že na poslední rozloučení dorazí princ Harry, Philipův vnuk. Jeho žena, vévodkyně Meghan, která je v pokročilém stadiu těhotenství, na pohřeb nedorazí, údajně na rady lékařů. Manželé ve Spojeném království nebyli od loňského roku, kdy se vzdali svých rolí v královské rodině a přesídlili do Spojených států.

Očekává se, že tisíce lidí budou v ulicích Londýna a Windsoru, a někteří budou dokonce stanovat venku, aby získali dobrá místa, z nichž budou moct sledovat procesí. Celý ceremoniál se bude vysílat v televizi.

Politické strany přerušily kampaň

Spojené království nyní drží státní smutek, a to až do sobotního dne, kdy proběhne smuteční obřad. Vlajky Spojeného království i národní vlajky budou viset na půl žerdi na všech vládních budovách a také na budovách náležících královské rodině, v nichž nepobývá královna. Královská rodina bude držet smutek 14 dní.

Z úcty k zesnulému princi Philipovi přerušily hlavní politické strany ve Velké Británii kampaň ke komunálním volbám, které se uskuteční začátkem května. V pondělí také zasedl britský parlament, aby poslanci vzdali vévodovi z Edinburghu hold.

Usmíření Charlese i Harryho

Podle britského bulváru se měl princ Philip na smrtelné posteli usmířit se svým synem princem Charlesem, s nímž měl mít po celý život komplikovaný vztah. Charles s ním pak údajně strávil poslední dny jeho života a z Buckinghamského paláce odjel jen pár hodin po otcově smrti.

Smířit by se mohli také princ Harry se svým otcem princem Charlesem a bratrem princem Williamem. O složitém vztahu s Charlesem se vévoda ze Sussexu zmínil v nedávném rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Harry by se měl do Spojeného království vrátit také v červenci, aby uctil památku své matky princezny Diany, která by letos oslavila 60. narozeniny.

Tagy: