Nové vládě nezávidím. Po výdajové bouři stojíme před zvyšováním daní, míní Dlouhý

Vladimír Dlouhý

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý považuje vítězství koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) ve volbách za pozitivní. „Mohla by tu být vláda, která bude více hledět na zpomalení zadlužování a makroekonomické údaje,“ řekl v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Ohledně slibu koalice, že nebude zvyšovat daně, je ale vzhledem k horšící se hospodářské situaci skeptický.

Do Poslanecké sněmovny se dostaly pouze čtyři politické subjekty, konkrétně koalice Spolu (27,79 %), hnutí ANO (27,12 %), koalice PirSTAN (15,62 %) a hnutí SPD (9,56 %). Ostatní uskupení včetně ČSSD a KSČM skončila pod pětiprocentní hranicí.

Už v sobotu večer dorazil předseda STAN Vít Rakušan a šéf Pirátů Ivan Bartoš za lídry koalice Spolu, kteří se domluvili na společném postupu. Jako premiéra by si představovali předsedu ODS Petra Fialu.

Podle viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla se potvrdilo, že Češi zkrátka premiérovi nedovolí, aby vládl déle než jedno volební období. „Potvrdilo se porevoluční pravidlo. Výjimkou je snad jen Václav Klaus,“ zmínil Hampl první (1992 až 1996) a druhou (1996 až 1998) vládu Václava Klause. Ten druhé vládní období nedotáhl do konce kvůli odchodu KDU-ČSL a ODA z koalice.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který shodou okolností v obou Klausových vládách seděl, považuje vítězství dvou opozičních koalic za pozitivní. Spokojeni podle něj brzy budou i voliči.

Zpomalí se zadlužování?

„Z krátkodobého hlediska se budeme mít stejně. Dlouhodobě doufám, že se budeme radovat. Mohla by to být vláda, která bude více hledět na zpomalení zadlužování a makroekonomické údaje. Nové vládě blahopřeji, ale nezávidím,“ řekl Dlouhý.

I když lídři Spolu i Pirátů se Starosty několikrát garantovali, že nebudou zvyšovat daně, Dlouhý je ohledně tohoto slibu trochu skeptický. „Jako ekonom vím, že po populistické výdajové bouři státního rozpočtu tady stojíme před zvyšováním daní,“ řekl.

Nutno ale podotknout, že i přes výraznou sněmovní většinu zástupci Spolu a Pirátů se Starosty ještě nemají vyhráno. U jmenování premiéra má totiž slovo prezident Miloš Zeman. Ten v minulosti naznačil, že dá šanci sestavit nový kabinet nejsilnější straně, nikoliv koalici. Tou je hnutí ANO i přesto, že pravděpodobně nemá šanci sestavit vládu s důvěrou.

Zeman je navíc opět hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Tam ho převezla v neděli po poledni sanitka. Prezident byl při přenosu do budovy v bezvládném stavu.

Tagy: