Nové záběry z útoku na Kapitol: Podívejte se na střety demonstrantů a ochranky

Nové záběry z útoku na Kapitol

Záběry z prostor Kapitolu při útoku

Web amerického týdeníku The New Yorker zveřejnil exkluzivní záběry zevnitř budovy Kongresu v době, kdy na ni útočili fanatičtí přívrženci Donalda Trumpa. Záběry, které posléze převzala přední americká média, ilustrují, že střety uvnitř Kapitolu byly bouřlivější, než se dosud vědělo.

Ve videu se desítky demonstrantů valí chodbami Kapitolu a skandují hesla, z nichž je patrné, že Trump v jejich srdci listopadové volby určitě neprohrál. Přítomných policistů v Kapitolu je málo, přesto se reakce jednotlivých příslušníků bezpečnostních složek liší. Někteří se snaží protestující zastavit, jiní jen nečinně přihlížejí nebo s demonstranty rozmlouvají.

Fanatický dav posléze oblehne obě komory parlamentu, kde vedoucí postava útoku (šaman s rohy, o kterém jsme psali ZDE) instruuje megafonem ostatní účastníky vloupání. Zasedání protestujících pokračuje dokonce i ve chvíli, kdy na místo dorazí desítky příslušníků bezpečnostních složek. Z videa je patrné, že mnozí protestující a příznivci konspirací vyznávají jakousi pokroucenou křesťanskou víru.

Až ve chvíli, kdy do Kapitolu dorazí ozbrojená národní garda, dochází k násilným střetům. Strážci nakonec protestující vytlačí ven z budovy do parku National Mall.

Tagy:
útok video Kongres Joe Biden USA Donald Trump Kapitol Kapitol Spojených států amerických The New Yorker