Kdo je šaman z Kapitolu? Trumpův přiznivec a šiřitel konspirací zaujal svět

Středeční události ve Washingtonu obletěly celý svět, který s napětím sledoval bezprecedentní chování příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Ti totiž navzdory policistům vtrhli do Kapitolu, tedy sídla obou komor Kongresu, kde se snažili dostat k zákonodárcům, a budovu zdemolovali. Jeden z demonstrantů zaujal světová média především svojí vizáží. Oblečen byl totiž pouze do kalhot a přes hlavu měl kožešinu s rohy.

Americká média vypátrala, že mužem, jehož fotografie a videa se začaly masivně sdílet na sociálních sítích, je jistý Jake Angeli. Jedná se o zarytého fanouška Donalda Trumpa, kterému není cizí sdílení konspiračních teorií.

Angeli patří mezi prominentní šiřitele krajně pravicových myšlenek QAnon. Jednou z těchto teorií, která je příznivci QAanonu nejvíce přijímaná, je, že svět řídí tajné společenství satanistických pedofilů. Ti jej podle této myšlenky mají ovládat skrze média, ale také Demokratickou stranu. Jejich údajným cílem je pak odstranění Donalda Trumpa z postu prezidenta USA, protože podle této teorie se Trump snaží nadvládu satanistů skončit.

Podivuhodně oblečený demonstrant Angeli v rámci komunity QAnonu vystupuje pod pseudonymem Q-Šaman. Právě kvůli tomu nosí kožešinu s rohy a maluje si obličej různými barvami. Takto „oblečen“ vyrazil i na demonstraci příznivců Donalda Trumpa před budovu Kapitolu v den, kdy se jak kongresmani, tak senátoři účastnili jednání, na němž se čekalo vyhlášení Joea Bidena oficiálním vítězem prezidentských voleb.

Poté, co se trumpovci násilně dostali do budovy Kapitolu, nechyběl mezi nimi ani Angeli, či lépe řečeno Q-Šaman. Na mnoha fotografiích je vidět, kterak pokřikuje přímo v budově mezi demonstranty. Na druhou stranu, v okamžiku, kdy šla ze všech stran na demonstranty kritika a výzvy, aby budovu opustili, které byly podpořeny i příjezdem Národní gardy ke Kapitolu, patřil Angeli mezi ty lídry demonstrantů, kteří měli ostatní přesvědčovat k tomu, aby budovu opustili.

Čtyři mrtví, desítky zraněných a zadržených

Podle americké televizní stanice CNN byl Angeli jen jedním z mnoha šiřitelů konspiračních teorií, kteří se ve středu pohybovali uvnitř Kapitolu.

Řádění Trumpových příznivců nakonec nepřežili čtyři lidé. Desítky policistů byly zraněny a více než 50 demonstrantů zadrženo. Navzdory násilnostem a vandalismu uvnitř budovy Sněmovny reprezentantů a Senátu se však zákonodárci vrátili k jednání poté, co policisté znovu dostali Kapitol pod kontrolu.

Během ranních hodin středoevropského času pak definitivně odsouhlasili vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, které se konaly v listopadu. Dosluhující prezident Donald Trump, kterému média i řada zákonodárců, včetně republikánských, přisuzují středeční násilnosti, oznámil, že Bidenovi pokojně předá moc. Výsledky voleb však opět odmítl uznat.

Tagy: