Vláda chce v Česku zrušit kojenecké ústavy. Na to tu není dost pěstounů, protestuje opozice

Vláda chce zrušit kojenecké ústavy. (Ilustrační foto)

Konec kojeneckých ústavů a málo pěstounů

Zrušení kojeneckých ústavů je jednou ze změn, s níž počítá vládou schválená novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Jenže opozice vidí problém v nedostatku přechodných pěstounů i v rozdělování větších sourozeneckých skupin. Ministerstvo ale uklidňuje, že sourozence rozdělovat nebude.

Zrušení kojeneckých ústavů považujeme za pozitivní a důležitý krok, tvrdí Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Z toho důvodu, že takto malé dítě se pro svůj zdravý psychický vývoj potřebuje vázat na jednu pečující osobu,“ vysvětlila náměstkyně resortu Zdislava Odstrčilová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Změny v důchodech a zákoníku práce i dražší pošta. Co náš čeká v říjnu?

Těmito osobami by měli být pěstouni. Nicméně podle opozice je jich zde málo. „Ke zrušení kojeneckých ústavů může dojít až ve fázi, kdy budeme mít na přechodnou dobu pěstouny, kteří si budou moci brát veškeré ohrožené děti,“ uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO). „Hlavním cílem by mělo být zajistit tyto přechodné pěstouny. Jak se ale ukazuje, těch je stále nedostatek,“ dodává poslankyně z SPD Lucie Šafránková.

Problém nastane podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hany Kupkové navíc u sourozeneckých skupin, kdy dojde k jejich rozdělení. „Když je například pětičlenná sourozenecká skupina, v níž je dítě mladší tří let, tohle mladší dítě nemůžeme přijmout, protože přechodná pěstounská péče jen ve velmi málo případech přijme tak početnou sourozeneckou skupinu,“ řekla pro CNN Prima NEWS Kupková.

To ale ministerstvo odmítá. „Sourozenci nebudou rozdělováni a budeme ošetřovat i ty krizové situace, kdy se nenajde žádný přechodný pěstoun nebo osoba blízká, která by se dítěte mohla ujmout,“ uvedla Odstrčilová. S rozdělováním sourozeneckých skupin nesouhlasí ani opozice. „Je lepší, když jsou dva nebo tři sourozenci spolu, a je jedno, jestli jsou spolu u pěstounů nebo v nějakém ústavním zařízení,“ dodal Juchelka. Podle Šafránkové by měl stát zajistit, aby sourozenecké skupiny zůstávaly spolu.

Novela také počítá s vyššími odměnami pro organizace, které pěstouny podporují. Slibuje si od toho větší motivaci pro případné pěstouny. Naopak asociace sdružující pěstouny by uvítaly vyškolené asistenty, kteří by do pěstonouských rodin docházeli a s dětmi pomáhali.

Tagy: