Chystají se přísnější tresty pro řidiče za telefonování či nezapnuté pásy

Telefonování za volantem

Bodový systém se má zpřísnit (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Pirátům silnic by mohly podle novely silničního zákona hrozit přísnější tresty. Novela má začít platit od příštího roku, ale zatím leží stále ve Sněmovně a je otázkou, jestli ji poslanci stihnou schválit.

Telefonování za jízdy je jedním z nejčastějších nešvarů řidičů. Jen za loňský rok způsobilo přes 15 tisíc nehod. „Je to jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod,“ upozornila policejní mluvčí Hana Rubášová.

Nově by za telefonování za volantem mohla řidiči hrozit pokuta ve správním řízení až do výše 10 tisíc korun a minus 4 body. Měla by to umožnit právě novela, která čeká na projednání. „Revize řeší změny sankčního systému, aby nejvíce postihoval agresivní řidiče,“ informoval ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Zvýšit se mají také sankce za projetí na červenou, nepřipoutání se nebo překročení rychlosti. „Chtěli jsme více trestat piráty silnic. Naopak méně ty bagatelní, ne tak vážné přestupky,“ popsal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Kontroverze vyvolává přestupek za nedodržení vzdálenosti mezi vozidly. Kromě známé dvousekundové poučky budou muset řidiči osobních automobilů mimo obec dbát na 30metrovou vzdálenost mezi auty, řidiči nákladních aut pak na odstup 50 metrů. „Ukázalo se, že 30 procent řidičů tuto vzdálenost neudržuje,“ podotkl Jemelka.

Policisté by za toto porušení mohli potrestat řidiče čtyřmi body, jenže sami zatím neví, jak vzdálenost kontrolovat. „V současné době probíhá průzkum trhu na systém, který by to umožnil,“ říká Rubášová. Policisté se mohou inspirovat ze zahraničí, kde vzdálenost mezi auty kontrolují kamerové systémy nebo jako vodítko fungují značky na silnici.

Tagy: