„Parta vylitejch impotentů,“ napsala Černochová o novinářích. Schytala to od Šmuclera

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ještě přiostřila spor kolem výroků olympijského vítěze Davida Svobody o ruských sportovcích. Aktuálně kvůli tomu probíhá přestřelka na sociálních sítích. Černochovou za její kroky kritizovali komentátoři Týdeníku Echo. Politička reagovala, že jsou „šovinistická prasátečka“ a šéfredaktor Dalibor Balšínek „zřejmě trpí obsesí“ na její osobu. Do ministryně se naopak pustil například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Černochová před několika dny oznámila, že olympionik a voják Svoboda, který zapochyboval o ruské agresi na Ukrajině a vyjádřil podporu startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách, bude za svá slova potrestán.

Následovala písemná důtka od armádního oddílu ASC Dukla Praha, kde Svoboda působí, skončil v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru a Černochová jej navíc vezme s sebou podívat se na výcvik ukrajinských vojáků v Libavé.

Tento krok se stal jedním z témat podcastu Porada Echa, v němž se o aktuálním dění baví komentátoři Týdeníku Echo v čele s Balšínkem. „Já si myslím, že tam je ještě jiný vysvětlení. Že si prostě paní Černochová zkrátka chce někam zajet s mladým sportovcem,“ glosoval kauzu komentátor Jiří Peňás, čímž vyvolal smích ostatních novinářů.

ČTĚTE TAKÉ: Svoboda promluvil o kritice: Co tě nezabije, to tě posílí. Podporu má od politiků i celebrit

Následně dodal, že krok ministryně připomíná tah komunistického Svazu spisovatelů s Josefem Škvoreckým, když napsal román Zbabělci. „Když vyšli Zbabělci, tak Marie Majerová (prozaička a představitelka komunistické umělecké scény, pozn. red.) se přihlásila, že ho vezme mezi dělníky na Kladno, a Škvorecký musel jezdit s Marií Majerovou na schůze na Kladno,“ pokračoval Peňás.

Šéfka resortu obrany na video z podcastu brzy zareagovala. Vystupující komentátory označila za „šovinistická prasátečka“. „Pan Balšínek zřejmě trpí obsesí Černochovou a měli by mu změnit medikaci. A tohle si říká ‚novináři’? I bez zvuku vypadají jako parta vylitejch impotentů, co si cvrnknou do trenek jenom při představě, že někdo vezme na výlet právě je. Nevezme, kluci,“ komentovala ostře Černochová.

Kritika i zastání

Její výroky se začaly hojně šířit internetovým prostorem. Kritiku si vysloužila například od prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera. „Je dobře, že Elon Musk (miliardář a aktuálně i majitel Twitteru, pozn. red.) zavedl placené ověřované profily. Třeba tohle. Vypadá to jako profil člena vlády z Prahy, kultivované země s tradicemi. Profesionální PR by tohle nedopustilo. A je to tak! Není modrá značka a já vím – dezinformace!“ glosoval ironicky Šmucler výroky Černochové, které zveřejnila právě na Twitteru.

Kritický byl mj. také předseda Svobodných Libor Vondráček. „Přesně tyto výroky ministryně Černochové odpuzují od podpory vlády i ty lidi, kteří pro ni pořád ještě měli pochopení,“ komentoval na sociálních sítích Vondráček.

Naopak podporu za svá slova našla například u exministra financí a školství Ivana Pilipa. „Z nich se fakt stala parta frustrátů, se kterými nemá cenu ztrácet čas. Škoda, Peňase jsem míval rád,“ komentoval výlevy komentátorů Týdeníku Echo na Twitteru někdejší politik. Černochové se zastal také třeba legendární hokejista a trojnásobný vítěz Stanley Cupu v NHL Jiří Hrdina.

Po odvolání ministryně kvůli její reakci na Svobodu ve čtvrtek volal výtvarník Milan Knížák, který kvůli tomu poslal otevřený dopis premiéru Petru Fialovi (ODS). „Žádám Vás tímto o okamžité odvolání ministryně obrany Jany Černochové. Aféra, kterou vyvolala kolem zcela standardního prohlášení sportovce Svobody, je ponižující pro celou naši společnost,“ napsal výtvarník. „Ukazuje, že se přes všechny Vaše námitky opravdu vracíme zpátky k totalitě… Vaším jednáním zabíjíte pravdu a svobodu,“ stálo dále v Knížákově dopise.

Tagy:
válka Ukrajina Roman Šmucler Jana Černochová Rusko David Svoboda Dalibor Balšínek Milan Knížák Echo24 ruská invaze na Ukrajinu Josef Škvorecký Marie Majerová