Knížák: Premiére Fialo, zabíjíte pravdu. Kvůli aféře se Svobodou žádám demisi Černochové

Známý výtvarník Milan Knížák v otevřeném dopise vyzývá premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Bývalého ředitele Národní galerie rozzlobil způsob, jakým šéfka silového resortu reagovala na prohlášení moderního pětibojaře Davida Svobody k válce na Ukrajině.

Příběh o prostořekém olympijském vítězi Davidu Svobodovi rozepisuje další kapitolu. Naposledy se do něj zapojil bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák, který svůj postoj vyjádřil v otevřeném dopise premiéru Petru Fialovi.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza Svoboda: Je to alarmující. Sledujeme začátek autocenzury, říká mediální expert

„Žádám Vás tímto o okamžité odvolání ministryně obrany Jany Černochové. Aféra, kterou vyvolala kolem zcela standardního prohlášení sportovce Svobody, je ponižující pro celou naši společnost,“ napsal výtvarník. „Ukazuje, že se přes všechny Vaše námitky opravdu vracíme zpátky k totalitě… Vaším jednáním zabíjíte pravdu a svobodu.“

Moderní pětibojař si vysloužil kritiku za svůj nedávný komentář k válce na Ukrajině, do kterého se pustil na ČT. Slova moderátorky o Rusku jako agresorovi totiž v přímém přenosu relativizoval. Odvětil, že to může být mýlka.

„Válečný konflikt stále probíhá. Jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda. Máme spoustu informací, někdy protichůdných. Takže co já vím,“ tvrdil olympijský vítěz, který je coby člen Dukly zároveň i vojákem.

Ve stejném pořadu rovněž odmítl zákaz startu ruských a běloruských sportovců na olympiádě. Vysvětloval to mimo jiné tím, že asijské nebo africké sportovní federace nic takového nepodporují.

„A ani v Evropě na tom nepanuje shoda. Na základě těchto faktů zaujímat plošné jednoznačné stanovisko by podle mého názoru bylo chybou,“ mínil. „Politika do sportu filozoficky nepatří.“

Ministryně: Nemorálnost a ohavnost

Svým prohlášením vyvolal u značné části veřejnosti nevoli, od jeho vyjádření se distancovalo i ministerstvo obrany. Hodně se proti němu vymezovala právě sama šéfka silového resortu.

„Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat,“ prohlásila Černochová. „Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci svou zemi reprezentovat. Je nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch mrtvým ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajinu.“

Svoboda následně své výroky mírně korigoval. Přesto rezignoval na post v komisi sportovců Českého olympijského výboru, od armádního sportovního klubu navíc dostal důtku. Musel dokonce své výroky u ministryně osobně vysvětlovat.

Černochová mu při setkání ukazovala fotky mrtvých ukrajinských sportovců. Vybídla jej, aby s ní odjel na Libavou, kde zrovna vojáci napadené země procházejí výcvikem.

„Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ vysvětlovala Černochová.

Nejste schopni vládnout

Knížák to zjevně viděl jinak. Spíš by to celé označil za šikanu.

„Každý občan naší republiky má právo na osobní názor, to je základní princip demokracie,“ uvedl v otevřeném dopise. „Neexistuje státní názorová silnice, z které se nesmí uhnout. I zaměstnanec ministerstva vnitra a obrany může říkat, co si myslí, pokud neprozrazuje státní tajemství. Pokud uhneme, byť jen o milimetr, z cesty osobní svobody, dopouštíme se tím zločinu proti demokracii.“

Výtvarník soudil, že vzhledem ke sportovcově příjmení je tento útok na s(S)vobodu vskutku symbolický.

„Byl jsem šťasten, když přestala hegemonie A. Babiše a nastoupila Vaše koalice,“ vzkazoval Knížák Fialovi. „I když s ní v mnohém nesouhlasím, čekal jsem poctivý a otevřený způsob vládnutí. Bohužel… Nejste schopni vládnout. Uvědomuji si však, že by demise celé vlády znamenala obecnou destabilizaci, proto žádám jen o okamžitou demisi ministryně války Jany Černochové. Stydím se za to, že reprezentuje náš stát.“

Tagy: