Novinářka: Chandler měl hrát druhé housle. Perry z něj udělal muže, kterým sám nemohl být

Pětice postav v seriálu přátelé, Chandler uprostřed

Zesnulý herec Matthew Perry udělal z Chandlera Binga v seriálu Přátelé postavu, se kterou se mohla ztotožnit celá generace. Muže, který se nebere vážně a řeší těžkosti humorem. Tak vnímá odchod Perryho britská novinářka Zoe Williamsová, podle které se ale herec v osobním životě od své ideální postavy kriticky vzdálil.

Perryho všichni znali jako jednu z hlavních hvězd seriálu Přátelé. Jeho postava Chandlera přitom nikdy neměla být tolik obdivovaná, napsala ve svém sloupku na webu The Guardian novinářka Zoe Williamsová.

Chandler měl mít všechny předpoklady pro to, aby hrál v seriálu druhé housle. „Ztroskotanec, který je v kontrastu se svůdcem Joeyem. Vtipálek, který kličkuje pod Rossovou romantickou gravitací. Nikdy nebylo zamýšleno, že bude hlavní hrdina. S Monikou nikdy nebyli příběhově souzeni k tomu, aby se vzali,“ hodnotí první epizody světově uznávaného seriálu Williamsová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z poslední fotky Matthewa Perryho mrazí. Herec si užíval ve vířivce, fanoušci tušili problém

Jenže Perry udělal podle ní z nedostatků své postavy přednosti. Sám si vymýšlel vtipy. A učinil z Chandlera člověka, se kterým se mohla ztotožnit celá generace X (lidé narozeni v rozpětí let 1965 až 1980). Seriál Přátelé pak nadále svou nadčasovostí oslovoval a dodnes oslovuje i mladší ročníky.

„Představoval ducha doby. Sebekritický, metrosexuální, s ironickým odstupem, bez ambicí,“ popsala Chandlera novinářka. Právě ve fázi, kdy je Perryho postava v seriálu neúspěšná, nesnáší práci a nedaří se jí ve vztazích, si ji diváci podle Williamsové nejvíce oblíbili.

V roli veselý, mimo ni smutný

Ve sloupku pro list The Guardian novinářka popsala, že Perry hrál na začátku seriálu trochu sám sebe. Byl jedináček, jehož rodiče se rozvedli. Perry ale během celého seriálu bojoval s těžkou závislostí na drogách a alkoholu a s postupujícími díly už nemohl být tím vtipálkem, kterým se stával jen ve chvíli, kdy vstoupil do role Chandlera.

„Je opravdu neuvěřitelné, jak dlouho vydržel věrohodně hrát tuto postavu. Možná začala život tak podobně jako Perry sám, ale rozchází se s ním v jednom zásadním bodě. A to v takřka nemožně zdravém životu postav v Přátelích,“ napsala Williamsová.

„Nikdy to nedávalo smysl, všechny ty jejich veletoče, do kterých se pouštěli, poháněné pouze kávou. Bylo to ztělesnění generace X, americké vydání. Takový seriál v Británii by měl alespoň jednoho velmi silného pijana a Central Perk by byl hospoda. Perry byl jejím provinilým tajemstvím, tím, kdo už se své postavě vůbec nepodobal, a byl si toho mocně vědom,“ dodala.

O své vyléčené závislosti a těžké léčbě se Perry na sklonku života rozpovídal ve své knize Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. Americko-kanadský herec zemřel ve věku 54 let. Utopil se ve vířivce ve svém domě v Los Angeles. Roli zřejmě hrála srdeční zástava.

Tagy: