Emoce po řežbě Kincla a Vémoly. Novotný i experti nesouhlasí s výsledkem: Je to mimo mísu

Zápas Karlose Vémoly s Patrikem Kinclem vyvolal velké debaty. Podle rozhodčích totiž Kincl zvítězil 5:0 na body. S tak jednoznačným výsledkem ale nesouhlasí promotér Oktagonu Ondřej Novotný i další experti. Průběh souboje pak kritizoval také zápasník Petr Kníže, který Kincla dokonce vyzval na zápas.

Sobotní zápas v MMA mezi Patrikem Kinclem a Karlosem „Terminátorem“ Vémolou ovládl první jmenovaný, který zůstal šampionem střední váhy. Výsledek ale vyvolal velké diskuze, jelikož Kincl podle bodových rozhodčích zvítězil ve všech pěti kolech. „Jedná se o zápas, který nikdo nikdy neviděl. V tom je právě unikátnost. Přinesl něco, co ještě světové MMA nikdy nenabídlo. A proto je diskuze nad výsledkem taková,“ popsal v rozhovoru pro deník Sport promotér Ondřej Novotný.

Vémola totiž v podstatě celý zápas držel Kincla na pletivu, kde ale schytával velké množství lehčích úderů pěstmi, lokty i koleny. „Všichni vidíme tu velkou damage, ale všichni taky vidíme, z čeho vznikla. Nebyly to údery, jak jsme na ně zvyklí. Jednalo se o oklepávání, které, jak se říká: tisíckrát nic unaví i vola,“ sdělil Novotný s tím, že se takový zápas těžko posuzuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Terminátor Vémola na šrot a Patrik „Koudelka“ Kincl. MMA zápas roku strhl lavinu vtipů

Dle jeho názoru ale Kincl neměl zvítězit poměrem 5:0. „Z mého pohledu je 5:0 mimo mísu. Za sebe bych to viděl možná 3:2 pro Patrika,“ řekl Novotný. Podobné názory podle něj zaznívaly i na afterparty. „Když skončila tisková konference, jel jsem na afterparty, kde byli lidi, kteří hýbou minimálně evropským a někteří i světovým MMA, a svorně viděli vyhrát Karlose. Maximálně 3:2 pro Patrika. A já byl ten, který hájil jako vítěze Patrika. Ale nebyl tam člověk, který by to viděl 5:0,“ uvedl promotér a zdůraznil, že takový názor neměli jen tak ledajací lidé, kteří za život viděli pět zápasů. „Někteří jezdí dennodenně po všech možných turnajích a zastupují největší hvězdy, jako je Gustafsson, Čimajev a další,“ podotkl Novotný.

Výsledek zápasu komentoval také MMA zápasník Michal Martínek. „Po třetím kole jsme mysleli, že Karlos vede, ale po čtvrtém kole jsem viděl tu rozsáhlou ‚damage‘ a začal jsem věnovat větší pozornost těm úderům,“ popsal Martínek na Instagramu. Jestli byl ale výsledek tak jasný, nedokáže s jistotou říct. „Ta damage určitě značně ovlivnila verdikt, a to byl pro Patrika klíč k úspěchu v zápase,“ sdělil Martínek a oběma bojovníkům vyjádřil respekt. „Bít se v těchto pozicích 25 minut čistého souboje znamená spálit něco přes 2 000 kcal. Respekt za fyzický fond a silovou a technickou přípravu oběma fighterům,“ řekl zápasník.

Po zápase nezůstal chladným ani bojovník Petr Kníže. „Podle mě má šampion předvést výkon adekvátní šampiona. A ne tím, že se jde opřít o pletivo. Mluvili o signifikantních úderech. Jaký signifikantní údery?! Tam žádný nebyly. To bylo šťouchání u pletiva. Samozřejmě, že když vás někdo dvacet pět minut mlátí do ksichtu malou rukavicí, oči otečou,“ uvedl Kníže a vyzval Kincla na souboj. „Buď ho musím vyzvat a zmlátit já, anebo, až se jednou vrátí Machmud Muradov z UFC, tak mu dá přes držku,“ řekl Kníže.

Turnaj Oktagon 43 byl podle Novotného v mnoha ohledech rekordní. „Na hlavní zápas se nasázelo u Tipsportu nějakých 43 milionů korun, což je o deset milionů víc než u dosud nejsázenějšího MMA zápasu, a tím byl Jirka Procházka s Gloverem Teixeirou,“ popsal Novotný a dodal, že pozitivní jsou ohlasy z celého světa. „Na turnaji byla strašná spousta lidí, kteří jsou pro nás důležití, právě proto, abychom uspěli v zahraničí. A ti byli do jednoho vystřeleni z cviček,“ řekl promotér.

Tagy: