Slavné coming outy ve sportu: Brzy se přestaly skrývat tenisové ikony, odvahu našel i boxer

Coming out fotbalisty Jakuba Jankta měl zásah v těch nejvyšších patrech. Rozebíral ho Neymar, záložníka Sparty podpořila Barcelona nebo Arsenal. To byl důkaz, že krok českého hráče byl velmi průlomový i v celosvětovém měřítku. Aktivní sportovci, především muži, homosexualitu či bisexualitu kvůli potenciálním důsledkům raději skrývají. Jaká jsou jména těch, kteří ostatním dodali a dodávají odvahu?

Sportovce, kteří se ještě během kariéry odhodlají ke coming outu, lze označit za ohrožený druh. Mohou za to i obavy, jak je přijmou spoluhráči nebo fanoušci, před veřejností dlouho skrývají své pravé já a otevřou se spíše – pokud vůbec – po uzavření profesionální éry, kdy se přelomovým prohlášením pravděpodobněji vyhnou různorodým důsledkům.

K nalezení kuráže dříve ostatním nově pomáhá Jakub Jankto, kterého zase předtím mohli inspirovat jiní sportovci a sportovkyně. A to včetně těch z Česka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jste pokrytci, čelí FIFA kritice po podpoře Jankta. Vrátil se jí katarský boj proti duze

O jeden z nejslavnějších coming outů ve sportovních dějinách se postarala tenisová superstar Martina Navrátilová v roce 1981. Tou dobou už přes pět let americká občanka se rozhodla přestat předstírat v době, kdy ještě cokoliv jiného než heterosexuální orientace bylo opravdové tabu. Novináři z deníku New York Daily News se na jaře onoho roku svěřila, že se cítí jako bisexuálka, ale nechce s tím jít na veřejnost. Bylo pro ni důležité blaho ostatních tenistek a nechtěla riskovat, že by okruh WTA přišel o hlavní sponzora – společnost Avon. Dne 30. července ale byla pravda venku.

Navrátilová měla aspoň trochu vydlážděnou cestu díky své kolegyni a spoluzakladatelce WTA Billie Jean Kingové. Ta veřejnost informovala jen o tři měsíce dříve než Navrátilová, a to kvůli tlaku, který na ní vyvíjela bývalá osobní asistentka jménem Marilyn Barnettová. Měly spolu poměr, Bartnettová pak na tenistku podávala žalobu a hrozila zveřejněním milostných dopisů. Po turnaji v Orlandu Kingová uspořádala 1. května tiskovou konferenci, na které prozradila dosavadní tajemství.

Odborníci na dané téma po Janktově rezonujícím prohlášení připomínají, že coming out je daleko těžší pro mužské sportovce – zejména v kolektivních sportech. Při životě v ryze maskulinním prostředním se mnohdy obávají nevhodných reakcí nejen veřejnosti, ale také svých parťáků.

Pomyslnou bariéru se fotbalistům pokusil probořit v říjnu 1990 Angličan Justin Fashanu. Byl průkopníkem už v tom, že se o dekádu dříve stal prvním hráčem tmavé pleti, za kterého byl klub ochotný zaplatit milion liber. Jakmile světu řekl o své orientaci – což udělal ve spolupráci s deníkem The Sun za 70 tisíc liber – mířila jeho kariéra ke konci. Vyloženě tragicky skončil jeho život. V roce 1998 se oběsil poté, co byl obviněn ze znásilnění 17letého mladíka. Obával se, že se jako homosexuál nedočká spravedlivého procesu.

Významně inspiroval v roce 2013 Jason Paul Collins. V té době byl vůbec prvním sportovcem z hlavních čtyř severoamerických soutěží – NBA, NFL, MLB a NHL – který řekl: „Jsem gay.“ Konkrétně prostřednictvím článku v Sports Illustrated tehdejší basketbalista Washingtonu Wizards vzkázal: „Jsem 34letý pivot z NBA. Jsem černý. A jsem gay.“

V roce 2021 vstoupil do historie NHL Luke Prokop. Stal se prvním hráčem pod smlouvou v nejlepší hokejové lize světa, který veřejně přiznal, že je homosexuál. Obránce draftovaný Nashvillem Predators to uvedl v instagramovém vzkazu. „Ahoj všichni. S tím, jak bláznivý byl poslední rok, mi to dalo také šanci najít své pravé já. Už se nebojím a nemusím skrývat, kdo jsem. Jsem hrdý, že můžu veřejně oznámit, že jsem gay,“ napsal Prokop, který se zatím nedočkal startu v NHL.

Jinak je tomu u zástupce světa amerického fotbalu – sportu, který ovládají stereotypy maximálně a bývá považovaný za jeden z „nejheterosexuálnějších“ – Carla Nassiba. Mlžit přestal také předloni, a to v červnu, tedy takzvaném „měsíci hrdosti“, kdy je podpora sexuálních menšin nejintenzivnější. Hráč působící na pozici outside linebacker, nyní v Tampě Bay Buccaneers, se svěřil na sociálních sítích a následně daroval 100 tisíc dolarů na projekt, který se zaměřuje na prevenci sebevražd u mládeže spadající do LGBTQ+ komunity.

Jako ještě více tvrďácký sport je zaškatulkovaný box. Orlando Cruz v roce 2012 demonstroval, že být gayem nikoho nedělá měkčím. Portoričan tehdy prohlásil: „Vždy jsem byl a vždy budu hrdým gayem. Nechci skrývat žádnou ze svých identit.“

Jednou z nejviditelnějších a nejaktivnějších sportovních tváří bojujících za práva gayů, leseb a transgender osob je Megan Rapinoeová, americká fotbalová reprezentantka, která dělala v týmu USA kapitánku. Její iniciativu vítá i Barbora Votíková. Brankářka Paris Saint-Germain a stálice českého nároďáku o své sexuální orientaci otevřeně promluvila před necelými čtyřmi lety.

V mužském fotbale se teď stal nejviditelnějším „autorem“ coming outu Jakub Jankto. To, jak na jeho slova reagovaly nebo je citovaly slavná jména, renomované weby i nejznámější organizace i soutěže, dokládalo, jak výjimečný krok záložník Sparty udělal.

Podle legendárního anglického kanonýra a nyní televizního experta Garyho Linekera brzy dojde na průlom i v Premier League, která bývá označována za nejlepší soutěž na světě.

„Vím o několika hráčích, kteří už byli velmi blízko rozhodnutí jít s tím na veřejnost. Ale samozřejmě není na mně, abych je jmenoval. Je to strach z neznáma, z reakce spoluhráčů, z reakce fanoušků,“ uvedl před několika měsíci.

Tagy: