Nový díl Byznysu: Představíme si investiční slovník. Stroukal radí, jak na burze začít

Co znamenají termíny jako býčí trh, volatilita nebo forex? To odhalí další díl pořadu Byznys, ve kterém se diváci seznámí s investičním slovníkem. Ekonom Dominik Stroukal pak v rozhovoru poradí, co by si měl člověk ujasnit před tím, než poprvé vkročí do světa investic.

Investiční hantýrka je plná zvířat. Hlavně býků a medvědů. Za takzvaný býčí trh se označuje období, kdy hodnota určitého aktiva nebo skupiny aktiv dlouhodobě roste. Opakem tohoto fenoménu je medvědí trh, kdy cena aktiva průběžně klesá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spouštíme nový pořad Byznys. První díl provede diváka světem investičních příležitostí

Když nepanuje býčí ani medvědí trh, tak jde cena takzvaně do strany. Menší a krátkodobé propady se nazývají korekce. Cenová křivka každého aktiva je pochopitelně různá. Jinak se chovají akcie, jinak akciové indexy nebo kryptoměny. Termín volatilita nám proto určuje, jak moc je dané aktivum labilní, nevypočitatelné nebo naopak stálé a konzervativní.

V novém díle pořadu Byznys bude řeč také o základních investičních pravidlech, která v rozhovoru představí ekonom Dominik Stroukal.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní tipy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

Byznys je sesterským projektem pořadu Krypta, za který alternuje i na televizní obrazovce. První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března a vysílá se premiérově každý druhý týden ve středu. Zbylé středy v měsíci vedle toho patří sérii Krypta, jež se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií, a která březnem vstoupila už do své třetí sezony.

Tagy: