Nový hradní kancléř se ujímá funkce. Nejsem sólový hráč, vzkázal a nastínil budoucnost Lán

Do funkce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) nastupuje Milan Vašina, bývalý generální ředitel české a slovenské pobočky operátora T-Mobile a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu. Nahrazuje Janu Vohralíkovou, která z postu odchází. Vašina tvrdí, že není sólový hráč, do budoucna chce fyzicky i intelektuálně Pražský hrad i Lány více otevřít veřejnosti.

Na úvod tiskové konference začal překvapivě obhajovat své dřívější působení v Aspen Institutu, kde chtěl podle svých slov zvedat důležité společenské otázky. Pozici kancléře prý přijímá s velkou pokorou. „Pro mě je důležitá důvěra. Důvěra v lidi, kteří jsou v mém okolí. Nejsem sólový hráč, jsem týmový,“ řekl Vašina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO přebírá voliče Spolu, tvrdí Havlíček. Politolog varoval koalici před dalšími hrozbami

Současná organizační struktura KPR je podle jejího nového vedoucího nastavena logicky. Neplánuje nyní žádné kroky, které by se organizace týkaly, a nepociťuje žádné napětí v týmu. Vašina také požádá neprodleně o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Chce na tom okamžitě pracovat.

Do budoucna plánuje „fyzicky i intelektuálně“ více otevřít Pražský hrad i Lány veřejnosti. Nový kancléř řekl, že se ztotožňuje s hodnotami prezidenta Petra Pavla, který podle něj chce spojovat společnost a diskutovat o dlouhodobých strategických tématech.

Poděkoval své předchůdkyni Janě Vohralíkové, která se svým týmem podle něj přenastavila fungování prezidentské kanceláře. Chce na její práci navázat.

Kromě působení v Aspen Institutu a skupině Rockaway Capital se věnuje i charitě. Od roku 2017 je členem správní rady nadace Dobrý anděl, která pomáhá rodinám, jejichž členové se potýkají s vážným onemocněním.

Vohralíková v lednovém vyjádření sdělila, že práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností. Rozhodnutí skončit zdůvodnila osobními důvody. „Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ poznamenala.

V zákulisí se ale spekulovalo o konfliktu mezi ní a bývalým poradcem prezidenta Petrem Kolářem. Spor se měl točit kolem bezpečnostní prověrky, kterou někdejší velvyslanec v USA neobdržel.

Takové informace popřel i prezident Petr Pavel. Podle něj odchod Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Personální obměna je podle hlavy státu něčím, co se standardně děje ve všech institucích, organizacích či firmách.

MOLHO VÁM UNIKNOUT: Zemědělství nerozumíte, opřel se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) do zákonodárkyně Margity Balaštíkové (ANO). Na záznam se můžete podívat níže.

Tagy:
prezident politika Petr Pavel Pražský hrad kancléř Kancelář prezidenta republiky Jana Vohralíková Milan Vašina